Inog az egyik szlovén bank

Vágólapra másolva!
Szlovéniában elsőként a Nova Ljubljanska Banka, az ország vezető pénzintézete kért likviditásnövelő állami garanciát csütörtökön. A nemzetközi pénzügyi válság hatását az euróövezethez tartozó dél-európai állam is megérzi, ezért a kormány még tavaly ősszel összeállított a bankok részére egy összesen 12 milliárd eurós garanciacsomagot.
Vágólapra másolva!

A szlovén kormány egyik tagja csütörtökön bejelentette azt is, hogy 160 millió euróval megemelik a fejlesztések és exportügyletek állami tulajdonú pénzintézete, a SID Banka alaptőkéjét.

Mitja Gaspari fejlesztésügyi miniszter szerint a tőkeemelésre az év során kerül sor. Növelni akarják a bank exporttámogató képességét, mert a szlovén gazdaság növekedésében kulcsszerepet játszik a kivitel.

A SID Banka az elmúlt két hónap során összesen félmilliárd euró értékben bocsátott ki hároméves futamidejű kötvényeket, elősegítendő a szlovén vállalatok és bankok jobb finanszírozását. Szó van egy 300 millió eurós kölcsön felvételéről is az Európai Beruházási Banktól (EIB).