A bankok kukába dobták a terveket

Vágólapra másolva!
A bankok áírták korábbi terjeszkedési terveiket, ma már nem terveznek komoly hálózatbővítést, pedig korábban merész terveket szövögettek. Azok a bankok, akik mégis fejlesztenek, a fővárosra koncentrálnak - derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

A Citibank folytatja a tavaly meghirdetett univerzális banki stratégia megvalósítását - mondta el Shirish Apte, a Citi kelet- és közép-európai régióért felelős vezérigazgatója, aki felavatta a hitelintézet új gödöllői fiókját.

A Magyarország melletti elkötelezettséget (amit Apte hangsúlyozott) talán kicsit árnyalja, hogy az új egységet a városban már egyébként is működő hitelközpont bővítésével alakították ki. Tény persze, hogy a válság miatt minden itthoni banki fejlesztés a korábbinál nagyobb jelentőségű lehet, sok hitelintézet ugyanis alaposan megnyirbálta eredeti hálózatbővítési terveit. Elsőként az UniCredit jelentette be, hogy visszafogja korábbi terveit. A banknál két év alatt a hálózati egységek duplázását tervezték, eddig az első ütemet sikerült (legalábbis egyelőre) teljesíteni - írja a Napi Gazdaság.

Dinamikus terjeszkedést szinte csak a Budapest Bank (BB) és az Erste nem irányzott elő a válság előtt az idei évre. A Raiffeisen 25 fiókot nyitott tavaly, így sokan logikusan további bővülésre számítottak. Úgy tűnik, a CIB is csak a már a válság előtt megkezdett beruházásait fejezi be. Újakról egyelőre egyik banknál sincs hír. Hallgatnak az MKB Banknál is a 2009-re eredetileg előirányzott tíz fióknyitásról, de a Volksbank sem ismertette még, 63 kirendeltsége miként gyarapodik a korábbi tervek szerinti 100 tagú hálózattá.

Korábban a K&H Banknál is azt hangsúlyozták, hogy folyamatosan és dinamikusan fejlesztik hálózatukat, 2007-2009 között közel megduplázzák fiókjaik számát. A bank csak az elmúlt fél évben mintegy húsz fiókot adott át. Lapunk információi szerint a hitelintézetnél megfelezték az idei nyitási terveket, egyszámjegyű hálózatbővítés képzelhető tehát csak el. Lényeges változás még, hogy megfordulni látszik az a trend, hogy a bankok elsősorban a kisebb városokban növelik jelenlétüket. A K&H-nál kifejezetten fővárosi fejlesztésekben gondolkodnak, a Citibank az idén is folytatja a fióknyitást (-bővítést), ezt azonban kiemelt hangsúllyal Budapesten teszi. Mint a hitelintézetnél elmondták: a konkrét számok nagyban függnek attól is, hogy sikerül-e a számukra fontos területeken megfelelő üzlethelyiségeket találniuk. Az idei év egyébként alighanem inkább a hálózatracionalizálás, -átalakítás jegyében telhet majd. Az OTP a bankfiókok modernizálását, a hálózat optimalizálását (ez praktikusan bezárásokat is jelenthet) tervezi.
Nyomtatás