Vágólapra másolva!
Törvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas hiteldíjszintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének - hívta fel a figyelmet Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő, aki csütörtöki brüsszeli közleménye szerint azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.
Vágólapra másolva!

A beadványban hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság hatására a legtöbb uniós tagállamban nő a lakosság eladósodottsága, a felmondott hitelszerződések száma, és túlságosan magas a gyorskölcsönök teljes hiteldíjmutatói (thm)szintje. Ez elsősorban a kiszolgáltatott embereket sodorja nehéz helyzetbe, az elszegényedő családok a gyors anyagi segítség reményében akár a kölcsön sokszorosát is hajlandóak visszafizetni a hitelezőknek - szögezte le, a közleményben hozzátéve, hogy "a jelenség óhatatlanul eszünkbe juttatja az uzsorakamat fogalmát, amellyel a köznyelv már az ókortól kezdve a feltűnően magas kamatot illeti".

Herczog Edit - aki tagja az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának is - emlékeztetett arra, hogy több uniós tagállamban is bevezették a kamatplafon intézményét, "hiszen vannak olyan kamatszintek, amelyek már nem állnak összhangban a szolgáltatás értékével, és az üzleti erkölcs törvényébe ütköznek". A közlemény szerint "Magyarországon óriási felháborodást váltott ki a Provident Pénzügyi Zrt. tevékenysége, amely több száz százalékos kamatra kölcsönöz összegeket. A magas, olykor három számjegyű thm-mel kínált személyi és áruvásárlási kölcsönök, illetve gépkocsi- és lakáshitelek a fogyasztók érdekeit sértő konstrukciók."

A képviselő azt kérdezi az Európai Bizottságtól: a fogyasztói hitelekről szóló új uniós irányelv véglegesítése előtt megvizsgálja-e, hogy milyen intézkedéseket lehet tenni a magas thm-szintek leszorítása érdekében. A képviselő szerint az is elsőrendű fontosságú volna, hogy a hitelekért folyamodók önállóan tudják megítélni a magas thm-mel járó pénzügyi kockázatokat, saját pénzügyi korlátaikat, és felelősen tudjanak dönteni egy hitelfelvétel esetén.