Bajnai: Gyorsan be kell vezetni az eurót

Vágólapra másolva!
Magyarország számára az euró minél gyorsabb bevezetése jelenti a pénzügyi kockázatok jelentős mérséklését - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azon a szerdai budapesti gazdaságpolitikai konferencián, amelyet az Ybl Közéleti Klub szervezett.
Vágólapra másolva!

Az álláspontom az, hogy Magyarországnak a lehető leggyorsabban euróra van szüksége - mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy természetesen ehhez teljesíteni kell az euróövezetbe való belépés feltételeit.

Hangsúlyozta, hogy emellett az országnak radikális lépéseket kell tennie a versenyképesség javítása érdekében, és szükségesnek nevezte a mindössze 57 százalékos foglalkoztatási ráta nagymértékű javulását, valamint az újraelosztás mértékének jelentős csökkentését.

Bajnai Gordon úgy véli, hogy már jövőre 3-4 százalékos elsődleges többletet kellene elérni az államháztartásban, majd hosszabb távon 4-5 százalékos többletet kellene teljesíteni ahhoz, hogy Magyarország irányában tartósan visszatérjen a bizalom. Szerinte a múlt év októbere óta mintegy harmincezer munkahely szűnt meg Magyarországon, de tízezer új is keletkezett.

Elmondta: a kormány által eddig bejelentett, tervezett intézkedések, együttesen mintegy 800 milliárd forintos, hozzávetőleg 2,7 milliárd eurós kiigazítást tesznek lehetővé az államháztartásban már az idén, egyúttal a mostani, hozzávetőleg 54 százalékos "adóéket" 7 százalékponttal csökkentenék.

Kiemelte, hogy a válság ellenére a magyar gazdaság növekedési potenciálja még mindig 2 százalékos, a gazdaságot pedig olyan pályára kell állítani, hogy ez a mérték tovább emelkedjen 2-2,5 százalékponttal. Úgy vélte, hogy a szükséges szerkezeti lépésekkel Magyarország akár megerősödve is kijöhet a válságból.

Beszámolt arról is, hogy a kormány a válság kezelésére mintegy 5 milliárd euró összegben indított el két évre szóló gazdaságélénkítő, válságkezelő programot. Ebből 2 milliárd euró már elérhető a gazdasági szereplők számára. Ezen túl kifejezetten a beruházások, illetve az építőipari fejlesztések támogatására - kétéves időtartamra - mintegy 6 milliárd eurós csomagot állított össze a kormány - hangoztatta a miniszter.