Európa pirosban

Vágólapra másolva!
A fontosabb európai tőzsdéken az eladók diktálják a tempót.
Vágólapra másolva!

A negatív irányba indultak az európai tőzsdeindexek a csütörtöki nyitás után. A szerdán 0,2 százalékos mínuszt elkönyvelő londoni Footsie magyar idő szerint 10 óra körül 3659 pontnál járt, ami 0,9 százalékos csökkenést jelent.

A párizsi és frankfurti börze irányadó mutatója - CAC-40 és DAX - a tegnapi szerény emelkedés után lejtőre került. Előbbi a nyitást követően 2, utóbbi 1,4 százalékot veszített értékéből.

Amerikában a hangulat még pozitív, ám nagyon törékeny, hiszen a pénzügyi szektor vezette erősödés gyorsan a másik irányba fordulhat. A Citigroup, bár nyereségesnek vallja magát az elso két hónapban, a veszteségeket eddig is a válságot kirobbantó problémás értékpapírok veszteségleírása okozta. Ilyen lépésre pedig akár a jelen negyedévben újra sor kerülhet, hiszen még mindig nem tudjuk, van-e még csontváz a szekrényben - kommentálta az utóbbi napok piaci eseményeit az Erste. A bank szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy, ha ekkora örömöt okoz az, hogy nyereséges egy amerikai bank, akkor érdemes Közép-Kelet Európára is figyelni. Bár a világ feketebárányként kezeli a térséget, itt még minden bank termel profitot, legfeljebb csökkeno mértékben.