Negyedik napja zárt pluszban New York

Vágólapra másolva!
Pénteken már a negyedik egymást követő napon zártak emelkedéssel a vezető New York-i tőzsdemutatók. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,38 százalék (5,40 pont) növekedéssel 1431,50 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 7223,98 ponton zárt 0,75 százalék (53,92 pont) erősödéssel.
Vágólapra másolva!

A héten a DJIA indexe 9 százalékkal, a Nasdaqé 10,6 százalékkal emelkedett. A tőzsdemutatók vegyesen indítottak, majd napközben a veszteséges oldalra kerültek részben a banki papírok gyengülésére.

A kereskedés utolsó mintegy másfél órájában azonban erősödni kezdtek az indexek részben annak a hatására, hogy a Merck gyógyszergyártót feljavította egy brókercég - aminek a következtében drágultak az egészségügyi szektor papírjai -, illetve amiatt, hogy a banki részvények vesztesége csökkenni kezdett.

Erősödött a bizalom a bankok iránt

Némileg erősítette a bankok iránti befektetői bizalmat a Citigroup elnökének az a kijelentése, hogy bankjának nem lesz szüksége több kormányzati tőkeinfúzióra. Ez nagyot javított a bankok stabilizálódásával kapcsolatos vélekedéseken.

Az elmúlt napokban hasonló kijelentéseket tett több más vezető amerikai bankvezető. Elsősorban ennek köszönhető, a bankrészvények tőzsdei alindexe 37 százalékkal emelkedett a héten.

Kína is javítana a hangulaton

Az általános hangulatot javította az a hír is, amely szerint Kína kész újabb jelentős összeget pumpálni gazdaságába.

A banki részvények napközbeni gyengülését az a felerősödött bizonytalanság okozta, hogy miképpen is képzeli az amerikai kormányzat a bankok mérlegeinek megtisztítását a pénzvesztő, "mérgezett" eszközöktől.

Pénteken több kedvező amerikai makrogazdasági adat is nyilvánosságra került pénteken. Hat éve (2002 októbere óta) a legalacsonyabb szintre, 36 milliárd dollárra csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány januárban.

Jobb a fogyasztók hangulata

Meglepetésre javult az amerikai fogyasztói hangulat. A márciusi hóközi mutató 56,6 pont lett a februári végleges 56,3 pont után. Az elemzők csökkenést, 55 pontot vártak.

A nyugati féltekén irányadó WTI olajfajta ára 78 centtel (1,66 százalékkal) 46,25 dollárra hanyatlott.

Tőzsdezáráskor a bankközi devizapiacon az euró 1,2918 dollárra emelkedett a csütörtök késő esti 1,2914 dollárról (+0,03 százalék). A dollár 97,97 jenre erősödött az előző napi 97,65 jenről (+0,33 százalék).

New Yorkban az arany ára unciánként a legközelebbi, márciusi határidőre 6,10 dollárral 929,80 dollárra nőtt.