Vágólapra másolva!
Tárgyalásának harmadik napján váratlanul minden vádpontban bűnösnek vallotta magát az osztrák Josef Fritzl. A sajtóban amstetteni rémként emlegetett férfi bűnlajstromán nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása, gondatlanságból elkövetett emberölés és rabszolgasorsban tartás szerepel. Szerdán beszámíthatóságát vizsgálták, csütörtökön akár ítélet is születhet ügyében. Fritzl több mint két évtizeden át tartotta bezárva és vérfertőző viszonyra kényszerítve lányát házának pincéjében.
Vágólapra másolva!

Az ellene folyó per harmadik tárgyalási napján Josef Fritzl váratlanul az ellene felhozott valamennyi vádpontban bűnösnek vallotta magát. A 73 éves Fritzl eddig csak részben ismerte be bűnösségét nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása és a személyes szabadság korlátozása vádjában. Szerdán viszont már gondatlanságból elkövetett emberölésben és rabszolgasorsban tartásban is bűnösnek vallotta magát. Fritzl elismerte, hogy közreműködött abban, hogy egyik pincében született gyerekétől megtagadják a szükséges orvosi segítséget, aminek következtében a kisfiú meghalt.

Lánya vallomása miatt vallott

Az osztrák Der Standard című lap szerint a váratlan vallomás indokára a bírónő is rákérdezett. A férfi beismerésének magyarázataként a lánya, Elisabeth 11 órás, tavaly rögzített vallomására hivatkozott, az erről készült videót kedden mutatták be az esküdtszéknek. Amennyiben a bírók a rabszolgasorsban tartás vádjában is bűnösnek találják a férfit, ez lesz az első eset Ausztriában, hogy e miatt a bűncselekmény miatt ítélnek el valakit.

A Kurier című bulvárlap szerint Fritzl lánya kedden titokban részt vett a tárgyalás egy részén. A lap szerint a nem nyilvános tárgyalási napon hajnalban csempészték be a nőt a bíróságra. Fritzl védője, Rudolf Mayer azonban szerda reggelig nem erősítette meg ezt a hírt, illetve az APA hírügynökségnek azt mondta, nem ismeri a nőt, így azt sem tudja megmondani, hogy kedden a teremben tartózkodott-e.

A szerda a pszichiáter napja

Szerdán, a per harmadik tárgyalási napján hallgatják meg Adelheid Kastner pszichiátert, aki a bíróság megbízásából szakvéleményt készített a vádlottról. Ebben az orvos igazolta Fritzl súlyos személyiségzavarát. A közvélemény szerint Fritzlt több mint két évtizeden át tartó bűntettének idejére teljesen beszámíthatónak fogják nyilvánítani. Az osztrák média azt is valószínűnek tartja, hogy a tárgyalás után a pszichiáter egy olyan intézetet fog javasolni Fritzlnek, ahol az átlagos bűncselekményektől eltérő bűnök elkövetőit tartják fogva.

Az ügyész és a védő hétfői nyitóbeszéde után a tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott. A per harmadik napján részben beengedték a nyilvánosságot, de képeket nem lehet készíteni. Összesen 95 akkreditált újságíró ülhetett be a esküdtszéki terembe, páran már kora reggel a St. Pölten-i bíróság előtt várakoztak, hogy az első sorokban tudjanak helyet szerezni maguknak.

A harmadik napig kizárták a nyilvánosságot

Sokan kritizálták, hogy a tárgyalásról az első két napon kizárták a nyilvánosságot. Egy német riporter az APA hírügynökségnek azt mondta, megérti a döntést, de nem a magyarázatot, amely szerint a riporterek zavarhatják a tárgyalást.

Josef Fritzl tárgyalását eredetileg ötnaposra tervezték, de várhatóan már csütörtökön ítéletet hozhatnak. A férfi sorsáról nyolc esküdt dönt: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét vagy felmentsék a vádak alól. Amennyiben az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet mértékét az MTI szerint három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Ha Josef Fritzlt valamennyi vádpontban bűnösnek nyilvánítják, életfogytig tartó börtönbüntetés vár rá.

Huszonnégy éven át tartotta bezárva lányát

Fritzl közel 24 éven át amstetteni házuk pincéjébe bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát. Maga az ügy, amely világszerte nagy port vert fel, tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzl hét gyermeket nemzett az idén negyvenhárom éves Elisabethnek. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött 2008 tavaszáig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a nagyszülők magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy nem hallottak testvéreikről.