Nagyvonalúak voltak a pártok az MDF-fel

Vágólapra másolva!
A megszűnt MDF-frakció képviselői számára kedvező döntéseket hozott hétfőn a parlament alkotmányügyi és házbizottsága is: az MDF-es képviselőknek nem kell fél évig függetlennek lenniük, és egy kivételével megtarthatják korábbi bizottsági helyeiket is. Így fennmaradnak a korábbi erőviszonyok, csak a költségvetési bizottságban lesz szavazategyenlőség a kormánypárt és az ellenzék közt.
Vágólapra másolva!

Egy kivétellel megtarthatják korábbi bizottsági helyeiket a múlt héten megszűnt MDF-frakció képviselői - jelentette be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke hétfőn, a házbizottság rendkívüli ülése után. A négy megmaradt frakció képviselői úgy döntöttek, részben módosítják a 2006-ban kötött politikai megállapodást, de a volt MDF-es tisztségek és irodák újraelosztásáról csütörtökön tovább egyeztetnek.

A pártok megállapodása értelmében a volt MDF-es képviselők ugyanabban a bizottságban dolgoznak tovább, mint eddig. Kivételt jelent Herényi Károly volt frakcióvezető, aki a költségvetésiből a foglalkoztatási bizottságba kerül át. Ezzel szavazategyenlőség alakul ki az egyik legfontosabb - az ország pénzügyeire jelentős befolyást gyakorló - parlamenti testületben, amelyben eddig egyfős ellenzéki többség volt.

A környezetvédelmi bizottságban maradhat az MDF-es Katona Kálmán, de a jövőben nem ő lesz a testület elnöke. Eddig nem volt bizottsági tisztsége Dragon Pálnak, aki március elején foglalta el a lemondott Boross Péter volt kormányfő képviselői helyét. A megállapodás értelmében ő az ifjúsági és szociális bizottságba kerül.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának állásfoglalása szerint a volt MDF-es képviselőknek nem kell hat hónapot függetlenként eltölteniük, bármikor csatlakozhatnak egy másik képviselőcsoporthoz. A testület egyhangú szavazással úgy értelmezte a házszabályt, hogy a féléves szabály csak azokra a képviselőkre vonatkozik, akik kilépés vagy kizárás miatt váltak függetlenné.