Az MSZP-től félnek a bizalmatlan SZDSZ-esek

Vágólapra másolva!
Nem Bajnai Gordonban, hanem az MSZP kitartásában kételkedtek azok az SZDSZ-esek, akik vasárnap nem támogatták Bajnai jelölését a miniszterelnöki posztra - állították az [origo]-nak nyilatkozó szabad demokrata politikusok. A képviselők szerint a héten még bármi megváltozhat, az sem biztos, hogy szombaton hivatalosan is megkapja Bajnai az SZDSZ támogatását, mivel a párt megosztott.
Vágólapra másolva!

Nem Bajnai személye és programja osztotta meg vasárnap a szabad demokratákat, hanem abban kételkedtek többen, hogy az MSZP kitartó lesz-e a Bajnai által javasolt program végrehajtásában - állította az [origo]-nak több SZDSZ-es politikus.

Az SZDSZ ügyvivői és képviselői többórás tanácskozás után döntöttek vasárnap éjjel arról, hogy támogatják Bajnai Gordon gazdasági miniszter jelölését a kormányfői posztra. Az ügyvivők 7:5, a frakció 13:4 arányban szavazta meg Bajnai támogatását.

Bőhm András, az SZDSZ kabinetfőnöke szerint vasárnap "mindenkinek volt valami fenntartása" Bajnai támogatása miatt. "Ki hogyan szavazott, az attól függött, ki mennyire optimista" - tette hozzá Bőhm. Bőhm András szerint Bajnai szimpatikusan adta elő elképzeléseit, meggyőzőnek és pozitívnak nevezte fellépését Sándor Klára szabad demokrata képviselő is.

Sándor azt mondta, a szavazás nem a Fodor-Kóka töréspont mentén zajlott. Erre utal, hogy az [origo] információi szerint Fodor Gábor pártelnök támogatta Bajnai jelölését (Fodor az [origo]-nak annyit mondott, hogy ugyanúgy szavazott délután és este is Bajnairól, azonban az ülés egyik résztvevőjétől úgy tudjuk, az első szavazáson Fodor nem támogatta Bajnait). Egy neve elhallgatását kérő - a vasárnapi egyeztetéseken részt vevő - SZDSZ-es politikus azonban azt állította: Bajnai személye és programja is töréspont volt. Felmerült, hogy mennyire lehet vele újjáépíteni a bizalmat, a programjának pedig egyesek szerint volt "puha eleme" is, például az, hogy nem fejtette ki a közteherviselés reformját - közölte a név nélkül nyilatkozó képviselő. Egy másik, szintén neve elhallgatását kérő szabad demokrata ügyvivő megjegyezte: majd akkor írja alá a Bajnait támogató nyilatkozatot, ha a kemény megszorításokat ellenző két MSZP-s politikus, Szanyi Tibor és Karsai József neve közé írhatja a nevét.

Bizonytalannak látja a helyzetet egy harmadik, szintén névtelenséget kérő SZDSZ-es vezető politikus is, aki szerint a párton belül "korántsem egységes az álláspont". A megosztottságot mutatja, hogy Gulyás József, aki az ügyvivői ülésen nemmel szavazott Bajnaira, hétfőn az [origo]-nak azt mondta: nem fogja támogatni a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amely Gyurcsány Ferenc utódját Bajnai Gordonban jelölné meg. Az [origo]-nak névtelenül nyilatkozó képviselő is jelezte, hogy nem ért egyet Bajnai támogatásával, "még az sem volt egyértelmű, hogy az MSZP-frakció igent mondott-e". Az országos tanács szombati üléséig még sok minden változhat - tette hozzá. Az SZDSZ formálisan az országos tanács szombati ülésén dönt Bajnai támogatásáról.

Fodor Gábor pártelnök hétfőn azt mondta: nem beszélnek arról, ki hogyan szavazott vasárnap. A kérdésre, hogy az ellenkezés megingathatja-e a döntést, John Emese azt mondta, nem számít erre. Szerinte nagy vita várható, de végül az országos tanács is rábólint majd Bajnaira. Az sem okoz majd problémát, hogy az SZDSZ teljesen Bajnai programja mellé álljon, "a frakciónak nem okoz majd gondot egy válságkezelő program támogatása".

John szerint a labda most az MSZP térfelén van, el kell dőlnie: aláírják-e a Bajnait támogató nyilatkozatot. Bajnaival azt közölték, hogy akkor írják alá az őt támogató nyilatkozatot, ha az MSZP-frakció is megteszi azt - mondta Bőhm. Az aláírás tehát valamikor a hétvége és a konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtása között történhet meg.

Sándor Klára szerint napokon belül megkapja az SZDSZ Bajnai precíz, pontokba szedett programját. Bajnai vasárnap ismertetett programja Sándor szerint alapvetőn két dologra vonatkozott: kiadáscsökkentésre és a gazdasági fejlődés elindítására, hosszú távú reformokról - például az oktatáséról vagy az egészségügyéről - nem beszélt.

A további menetrendről és az esetleges tárgyalásokról találgatni sem mertek az [origo] által hétfőn megkérdezett SZDSZ-es politikusok mondván, még bármi változhat.