Lebeg Gyurcsány lemondása az MSZP éléről

Vágólapra másolva!
Bizonytalanná vált Gyurcsány Ferenc lemondása az MSZP pártelnöki tisztségéről, miután a kiszivárgott információk szerint hétfőn a párt frakciójában többen is megkérdőjelezték döntését. A párt alelnöke, Mesterházy Attila kedden azt mondta, elvileg lehetséges, hogy Gyurcsány újra jelölteti magát a vasárnapi kongresszuson.
Vágólapra másolva!

Ez Gyurcsány Ferencen és a kongresszuson múlik - válaszolta az MSZP alelnöke, Mesterházy Attila az MTV reggeli műsorában arra a kérdésre, lehetséges-e, hogy Gyurcsány a szombaton bejelentett lemondása ellenére a párt élén marad. Mesterházy hozzátette, hogy elvileg van rá lehetőség, hogy Gyurcsány újra jelölteti magát a vasárnap esedékes újabb kongresszuson.

Gyurcsány Ferenc az MSZP március 21-i kongresszusán jelentette be, hogy két héten belül távozik a miniszterelnöki posztról, de akkor még a pártelnöki tisztségében megerősítették a szocialisták. Az elhúzódó kormányfőkeresés miatt elmélyült politikai válság közben azonban szombaton bejelentette, hogy lemond pártelnöki tisztségéről.

Az MTI meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy hétfőn a párt parlamenti frakciójának ülésén voltak olyan vélemények, hogy Gyurcsány Ferencnek meg kellene fontolnia, valóban távozik-e az MSZP elnöki posztjáról. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke ezzel kapcsolatban annyit mondott: sok mindenre választ fog adni a következő néhány nap.

Az MTI információi szerint Gyurcsány Ferenc a frakcióülésen azt mondta, többek között azért mondott le az MSZP elnöki posztjáról, mert úgy érezte, hogy szervezkednek ellene. Arról is beszélt, hogy még azok sem álltak ki mellette a hétvégén, akik a kormányzásban támaszai voltak, egyedül Vadai Ágnes támogatta őt.

Az ülésen állítólag hosszas vita alakult ki a hétvégén történtekkel kapcsolatban, többen pedig magyarázatot kértek tőle, miért kellett lemondania. Tóth Károly MSZP-s képviselő azonban az [origo]-nak Gyurcsány esetleges visszatéréséről azt mondta: ez itt nem Ausztrália, az eldobott bumeráng nem tér vissza.

Botka László Csongrád megyei elnök a Délmagyarországnak azt nyilatkozta: "A szombati megyeelnöki értekezleten bölcs döntésnek neveztem Gyurcsány Ferenc pártelnöki lemondását. Az elmúlt egy hét eseményei után nem maradt más választása. Ezzel a lépéssel elősegítette, hogy Bajnai mellett meg lehessen teremteni a politikai és parlamenti támogatást. Talán megnyugtatja a magyar politikát, ha Gyurcsány Ferenc a következő időszakban nem vállal politikai vezető szerepet"