Az IMF erősítette a forintot

Vágólapra másolva!
Általánosan javuló hangulat közepette erősödött kissé a forint a térségbeli devizákkal együtt hétfőn. Az eurót 294,20 forinton jegyezték délután négy órakora a bankközi kereskedelemben, szemben a péntek délutáni 295,67 forinttal. Délelőtt a jegyzés 292 forint közelében is járt.
Vágólapra másolva!

Itt olvashat a budapesti tőzsde részvényárairól

Általánosan javuló befektetési hangulat, a kockázatvállalási hajlandóság erősödése emelte meg a térségbeli devizák, köztük a forint árfolyamát. A már napok óta javuló hangulat mögött részben a térség számára elkülönített további IMF-támogatási keretösszegek, valamint a Törökországgal körvonalazódó IMF-megállapodás áll. A hétvégén elhárult emellett két politikai jellegű kérdőjel is: Csehországban megállapodás született az új kabinet megalakításáról, és Magyarországon is teljesült az új kormány megalakításának két előfeltétele.

A nap folyamán napvilágot látott egy IMF-tanulmány a térség országaiban az euró egyoldalú bevezetésének előnyeiről a bizonytalansági tényezők csökkentése és a bizalom növelése által. A Financial Times által megszerzett és megszellőztetett dokumentum valószínűleg nem tekinthető az IMF álláspontjának, hanem belső vitairatnak. A piac a dokumentum megjelenését úgy értékelte, hogy nemzetközi pénzügyi körökben vita folyik az eurózónán kívüli országok hathatósabb megsegítéséről, és az IMF bátrabb válságkezelő lépésekre próbálja rávenni az EU-t. Emiatt összességében pozitív jelzésként tekintették a hírt, bár nem tekintik reális lehetőségnek.

A forint, a lengyel zloty és a cseh korona egyaránt erősödött, és emelkedtek a térségbeli tőzsdeindexek is. A kereskedők mind a forint, mind a zloty esetében kissé erősödő tendenciát várnak az előttünk álló héten.

A dollárt 218,59 forinton jegyezték a pénteki délutáni 220,67 forint után. Az euró/dollár keresztárfolyam nem sokat változott péntek óta: az EKB 1,3496 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát hétfőre a pénteki 1,3425 dollár után. Délután négy órakor 1,3456 dollár volt az euró a bankközi kereskedelemben.

A svájci frankot 192,86 forinton jegyezték a péntek esti 194,33 forint után. Az MNB hivatalos jegyzése 191,78 forint hétfőre és 193,78 forint péntekre.

A japán jen (100 jen) jegyzése 216,41 forint, míg pénteken este 220,15 forint volt. Az MNB hivatalos devizaárfolyam jegyzése 213,39 forint hétfőre és 219,70 forint péntekre.

Az állampapírok másodpiacán a forint erősödésével párhuzamosan csökkentek a hozamok, főként a hosszabb lejáratoknál. Az egy éves lejárat ÁKK referenciahozama 10,40 százalék (-13 bázispont), a 3 évesé 11,24 százalék (-50 bázispont), a 10 évesé 10,64 százalék (-57 bázispont).