Lemondana az ittasan randalírozó ukrán belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Távozna hivatalából az ukrán belügyminiszter, Jurij Lucenko, aki egy német bulvárlap szerint részegen randalírozott a frankfurti repülőtéren. A politikus tagadja a lap állításait, és egy "banális helyzet" áldozatának tartja magát. Az ukrán parlament kedden dönt Lucenko lemondásának elfogadásáról.
Vágólapra másolva!

Benyújtotta lemondását kedden Jurij Lucenko ukrán belügyminiszter, akinek felmentését az ellenzék azóta követelte, hogy állítólag ittasan botrányt okozott a frankfurti repülőtéren. Az incidensről a Bild című német bulvárlap számolt be. A rendőrség megerősítette a lapban megjelenteket. Lucenko 19 éves fiával múlt hétfőn Kijevből a dél-koreai fővárosba utazott, és a frankfurti repülőtéren kellett volna átszállniuk a szöuli járatra. A német Lufthansa légitársaság szóvivője szerint a két ukrán utas "erősen ittasnak tűnő" állapotban "hangoskodott" a repülőtéren.

A Dél-Koreába tartó repülőgép kapitánya úgy döntött, nem engedi fel őket a fedélzetre, mert tartott tőle, hogy ott is közönségesen fognak viselkedni. Miután ezt közölték velük, mobiltelefonokat kezdtek hajigálni a személyzetre, ezért a rendőrség némi dulakodás után elvezette őket.

Az ukrán belügyminisztérium tagadta, hogy Lucenko randalírozott volna a német nagyváros repülőterén és azt is, hogy őrizetbe vették volna Lucenkót a német hatóságok. Viktor Juscsenko elnök ennek ellenére vizsgálatot rendelt el az ügyben.

"Kértem a miniszterelnököt és a házelnököt, hogy késlekedés nélkül mérlegeljék felajánlott lemondásomat a parlament ülésén" - jelentette be kijevi sajtóértekezletén Lucenko, aki egy "banális helyzet" áldozatának nevezte magát, amit "az ukrajnai belviszályok miatt politikai botránnyá nagyítottak fel".

A kijevi törvényhozás elnöke megerősítette, hogy a miniszter átadta lemondólevelét, és azt még kedden napirendre tűzi a parlament. Az ukrán alkotmány szerint a tárcavezetők kinevezéséhez és felmentéséhez is szükség van a törvényhozás jóváhagyására. Lucenko gyors elbírálást kért, és a médiát okolta a történtekért - mondta Volodimir Litvin házelnök. A lemondott belügyminiszter az ország Nyugat-barát vezetőit hatalomra juttató 2004-es narancsos forradalom kiemelkedő alakjai közé tartozott.