Grúz ellenzékiek körbevették a közszolgálati tévé székházát

Vágólapra másolva!
Grúz ellenzéki tüntetők álltak sorfalat a közszolgálati televízió tbiliszi székházánál. Szerintük a televízió negatívan állítja be szervezett tüntetéseiket és nem tudósít eleget megmozdulásaikról. A tévéelnök a demokrácia megcsúfolásának nevezte a szégyenfolyosó névre keresztelt sorfalat. A tüntetők hetek óta Miheil Szaakasvili grúz elnök lemondását követelik.
Vágólapra másolva!

Több száz grúz ellenzéki aktivista állt sorfalat csütörtökön a közszolgálati televízió tbiliszi székházánál, és követelte, hogy a TV bővebben tudósítson napi rendszerességgel megtartott tüntetéseikről. A demonstrálók szégyenfolyosónak nevezték az általuk alkotott sorfalat, amelyen belül a tévészékházba érkező és onnét távozó újságírók voltak kénytelenek elhaladni. Az ellenzékiek azzal vádolták a televíziót, hogy negatívan állítja be tüntetéseiket.

"Addig folytatjuk békés tiltakozásunkat, amíg Miheil Szaakasvili elnök le nem mond" - jelentette ki az egyik ellenzéki vezető, Szalome Zurabisvili. A tévé műsorigazgatója szerint a tüntetők fenyegetően lépnek fel újságíróik ellen. "Ez a szégyenfolyosó a demokrácia megcsúfolása" - mondta Teona Jenukidze.

Az ellenzék vezetői hétfőn eredménytelennek minősítették az államfővel aznap megtartott találkozójukat. Szaakasvili ezzel szemben "a demokrácia diadalának" nevezte a tárgyalást. Azt mondta: felkérte az ellenzéket, hogy álljon egy új bizottság élére, amely kidolgozná az alkotmány és a választójog reformját. Az alaptörvény olyan reformját kezdeményezte, amelynek révén "kiegyenlített rendszer" jönne létre, és ebben az erős elnök mellett egy erős parlamentnek is helye lenne. Ezenkívül együttműködést ajánlott az ellenzéknek az állami struktúrákban. Mint mondta, felajánlotta az ellenzéknek a közszolgálati televízió bizalmi tisztségeinek "kiegyensúlyozott betöltését", és moratóriumot indítványozott a tüntetésekhez kapcsolódó bűncselekmények vizsgálatára. Mint mondta, megállapodott az ellenzékkel a kiútkereső tárgyalások folytatásában. Az egyébként belső meghasonlásoktól szabdalt ellenzék most egységes volt az elnök hatalommegosztási ajánlatának elutasításában.

Az ellenzék egy hónapja újra meg újra tüntetéseket szervez Tbilisziben, hogy kicsikarja az államfő lemondását. Azzal vádolja az elnököt, hogy múlt év augusztusában rosszul kezelte a konfliktust Oroszországgal: Grúziára nézve katasztrofális következményekkel járó háborút provokált. Másik vádjuk szerint az elnök egyre inkább tekintélyelvű módszereket alkalmaz, aláássa az igazságszolgáltatás pártatlanságát, és fojtogatja a média szabadságát.