Az autópálya még mindig pálya

Vágólapra másolva!
A Cobra 11 vasárnap már a tizenkettedik évadját kezdte az RTL Klubon, elég jó pozícióból, hisz az előző heti évadzárót majd' egymillió néző követte figyelemmel - annak ellenére, hogy a sorozat a filmes eszközöket tekintve némileg elmarad a jelenlegi amerikai akciószériáktól, még mindig inkább a német krimi hagyományait követi. Mostanában már A mentalista a legnézettebb heti sorozat itthon, nem a Cobra 11, ettől függetlenül még az RTL-t is meglepte anno, hogy épp ezzel a szériával verik majd a Napló-t.
Vágólapra másolva!

Miután a Cobra 11 a kölni autópálya-rendőrség mindennapjait mutatja be a nézőknek, bőven akad benne autós üldözés (a balul sikerültek végén pedig robbanás), az akciókra és azok technikai megvalósítására nemigen lehet panaszunk. Mégis, az egész sorozat ódivatúnak (vagy inkább: régivágásúnak) tűnik, hisz a főszereplő nyomozók sem vakok, időutazók vagy éppen vámpírok, hanem teljesen normális zsaruk - épp csak kicsit keményebbek az átlagnál, persze a valós átlagnál, hisz a tévében láttunk már sok hasonló figurát.

A látványvilág is abszolút hagyományos, nincs ide-oda mozgó kamera, hiperrealista ábrázolásmód vagy képregényes effekt: egy tisztességesen összerakott krimivel van dolgunk, amilyen a Derrick vagy a Tetthely volt annak idején. Ebből arra következtethetünk, hogy a Cobra 11-et inkább a középkorú vagy az annál idősebb korosztály követi figyelemmel - ami a számokból is kitűnik, hisz a 11. évad fináléjára a 18-49-es korcsoportban még közel 90 ezerrel rávert a Miami helyszínelők, a teljes lakosság körében pedig már az autópálya-rendőrök nyertek 8 ezerrel. Az meg kevéssé valószínű, hogy a 18 év alattiak hozták volna ennyire fel a szériát.

Mindenesetre a Cobra 11-nek így is több magyar nyelvű rajongói oldala van, ahol egészen lazán odaillő dolgokkal is találkozhatunk, csemegézhetünk például a legfrissebb autós hírek közül. A kocsik persze - a főhősök munkájából fakadóan - fontos szerepet játszanak a sorozatban, a szereplők wikipédiás oldalán is rendre felsorolják, hogy ki, milyen verdával közlekedik. Mert hát csak a két öregnek, Dieternek és Hotténak van rendőrségi Porschéja, a szabályokat amúgy is sűrűn felrúgó fiatalok más autókkal közlekednek - és más autókat törnek sorra össze, ami miatt aztán a főnökasszonynak, Anna Engelhardtnak fájhat a feje.

A történet középpontjában egyébként a mindig vidám Semir Gerkhan (Erdogan Atalay) áll, akinek török származása ellenére sikerült elhelyezkednie a német rendőrségnél - etnikai hovatartozása a későbbiekben is több konfliktus forrása, ami egy kis társadalomkritikára is alkalmat ad. Semir társai állandóan cserélődnek, a hosszú időn át vele dolgozó Tom Kranich éppen a tizenegyedik évadban halt meg: helyette Chris Ritter érkezett, akit a Rex felügyelő-ből ismert Gedeon Burkhard alakított. A színész hamar összeveszett a sorozat készítőivel, így a tizenkettedik évad közepén ki is rúgták: a most indult szezon második felében így már Ben Jäger (Tom Beck) üldözi a bűnözőket.

Semir összetör pár kocsit:


Addig is számíthatunk néhány bonyodalomra a tizenkettedik évadban: rögtön a nyitó epizódban elrabolták Chris lányát, most vasárnap pedig az autópályán elszenvedett sorozatos szívrohamoknak mehetünk utána. A későbbiekben Semir egy volt osztálytársával találkozik, akiről aztán kiderül egy s más, egy rabszállító kocsi balesetet szenved, egy másikban pedig a rabok veszik át az uralmat. Az RTL Klub valószínűleg nem szakítja meg nyári szünettel a szériát, egyben leadja az évadot.

Az egyébként, hogy nálunk a tizenkettedik szezonnál tartunk, eléggé különös, a sorozat ugyanis az IMDb, a német és a magyar Wikipedia szerint is a huszonötödik évadjánál jár - igaz, ezek epizódszáma igencsak változatos, van több évad, amely mindössze öt részből állt. A beharangozott epizódok, melyekről tartalmi kivonatot adtunk, a nemzetközi számítás szerint a huszonkettedik szezonhoz tartoznak, egyedül a Wikipedia angol változata számolja ugyanúgy, mint az RTL Klub.

A Cobra 11 amúgy nemcsak nálunk örvend nagy népszerűségnek: hazájában, Németországban több videójátékot is fejlesztettek belőle (amelyek leginkább az autós üldözésekre összpontosítanak), egy komikus szkeccs-show-ban, a Freitag Nacht News-ban pedig rendszeresen parodizálták, az autópálya-rendőrség helyett a dönerrendőrség munkáját mutatva be a nézőknek. A sorozatot Európa több országába megvették, természetesen Törökország is vetíti, de bemutatták többek között Mexikóban, Indiában és Kínában is.