Viszonylag jól zártak szerdán az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
Mivel az amerikai bankok a jelek szerint még jelentős tőkeinjekciókat kaphatnak, a Wall Street és hatására a vezető nyugat-európai tőzsdék is pozitívabb tendenciát vettek fel, így a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 0,3 százalékkal emelkedve 874,49 ponton zárt. A pénzügyi részvények mellett jól szerepeltek a nyersanyagipari papírok is, az alapanyagárak növekedése miatt.
Vágólapra másolva!

A legpozitívabb a hangulat a frankfurti tőzsdén volt, amelynek DAX indexe a napot 1,6 százalékos emelkedéssel fejezte be 5039 ponton. Londonban a FTSE-100 tőzsdeindex azonban nem tartott vele: 0,3 százalékkal 4468 pontra esett. A párizsi tőzsde CAC-40 részvényindexének a nyeresége végül 0,9 százalék lett.

Londonban a veszteséget részben az okozhatta, hogy itt a pénzügyi részvények általában nem erősödtek, 2,7 százalékkal esett az Aviva, 2,35 százalékkal a HSBC, 4,1 százalékkal a Prudential. A nyersanyagipari részvények drágulása viszont nem volt kiemelkedő, sőt az Antofagasta bányaipari papír ára 2,4 százalékkal esett. Sokat húzott le a Footsie-ből, hogy a kiskereskedelmi részvények árfolyama süllyedt, például a Marks & Spencer 5,7 százalékkal.