Áfát csökkentene az ÁSZ-elnök

Vágólapra másolva!
Csökkenteni kell az áfa mértékét és a vállalkozások terheit, fontos, hogy ne szülessenek fogyasztást visszavető gazdasági döntések Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke szerint Debrecenben.
Vágólapra másolva!

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén Debrecenben az ÁSZ elnöke rámutatott: az adórendszer nem fejezi ki a társadalom jövedelmi viszonyait és nem tudta kezelni a fekete és szürke gazdaságot. Szavai szerint ezen mindenképpen változtatni kell, mégpedig a fogyasztást ösztönző intézkedésekkel, elsősorban a kis- és középvállalkozókat érintve. Ennek egyik eszközeként említette az áfa csökkentését.

A vállalkozói szektorba jelenleg 1600 milliárd forint megy, azonban ennek a csupán a töredékéhez jutnak hozzá a kis- és közepes vállalkozások annak ellenére, hogy a szektorban dolgozók 60 százalékát ők foglalkoztatják. Ezen az aránytalanságon mindenképp változtatni kell - fogalmazott.

A kormányzati megszorításokról szólva rámutatott, hogy például az egészségügyből kivont pénz nemcsak a szolgáltatás színvonalát csökkenti, hanem a hozzá kapcsolódó vállalkozások sorát is érzékenyen érinti. "Habár egészségügyi és más rendszerekhez kapcsolódó vállalkozói réteg kis produktumú, de hatalmas mennyiségű munkaerőt leköt, így meg kell őrizni őket" - mondta.

Magyarország pénzügyi helyzetére kitérve elmondta: semmi gazdasági alapja nem volt az elmúlt nyolc évben végbement közeledésnek az európai szintű szociális rendszerhez, a nagyívű fejlesztéseknek.

A 2004-2007 közötti időszakban duplájára nőtt az ország adósságállománya, így bizonyos pénzügyi csoportok javára már az ország gazdasági szuverenitásának egy részéről is le kellett mondani: ezen csoportok érdekei sokszor annyira beépültek a belpolitikába, mint a társadaloméi. "Ezzel szemben muszáj lenne magunkat olyan helyzetbe hozni, hogy legalább részben a magunk urai lehessünk" - fűzte hozzá.

A világgazdasági tendenciákkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a pénzügyi válság gazdaságiba megy át, ezt pedig sokkal nehezebb lesz kezelni. Ez szerinte Magyarországon is súlyos társadalmi válságba torkollhat.

Rácz Róbert (Fidesz), a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke a rendezvényen elmondta: az adók beszedéséről és felhasználásáról, svájci mintára, helyben kellene dönteni. Ebben szerinte az önkormányzatoknak kellene nagyobb szerepet kapniuk, hiszen az államnál hatékonyabban tudnák a rendszert működtetni.