Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az EU jobban járna, ha kihúzná a bajból a valutaleértékelés kockázatával küszködő lett gazdaságot, áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban kiadott elemzésében, amely szerint a lat leértékelése esetén a cég megvonná a befektetői adósosztályzatot Lettországtól.

A nemzetközi hitelminősítő az elemzés szerint azt valószínűsíti, hogy rövid távon nem értékelik le a latot, mivel a leértékelés nettó hozadéka megkérdőjelezhető; a helyi hatóságok ezért is törekszenek elszántan a kötött árfolyamrendszer fenntartására. Emellett a nemzetközi közösség is pénzügyi és politikai elkötelezettséget vállalt a mostani árfolyamrendszer támogatására.

A Moody's szerint az EU számára "sokkal könnyebb és olcsóbb lenne" a lett gazdaság felkarolása, mint egy esetleges térségi kiterjedésű pénzügyi válság kezelése, különös tekintettel arra, hogy Lettországnak viszonylag csekély összegű finanszírozásra van szüksége.

A londoni elemzői közösségben ugyanakkor inkább az a konszenzus, hogy a lat leértékelése nem járna jelentősebb térségi járványveszéllyel.