Brit hivatalnokokat állítanak bíróság elé Iránban

Vágólapra másolva!
Bíróság elé akarja állítani az iráni vezetés a korábban őrizetbe vett brit követségi dolgozókat, akik ellen feltehetően zavargások szítása miatt emelnének vádat. A brit külügyminisztérium tagadja, hogy a diplomaták zavargásokat szítottak volna, az EU pedig utazási korlátozások bevezetésével szankcionálná Irán barátságtalan lépéseit.
Vágólapra másolva!

"Természetesen bíróság elé fognak állni, már vallomást is tettek" - mondta Ahmed Dzsannati, az iráni belügyekben döntő szóval bíró Őrök Tanácsának vezetője az elfogott brit követségi alkalmazottakról. Múlt hétvégén kilenc követségi dolgozót vettek őrizetbe Teheránban, de azóta közülük hetet elengedtek az irániak - írja a BBC.

Irán azzal vádolja a briteket, hogy szították a június 12-i iráni elnökválasztás után kitört tüntetéseket, zavargásokat. Az Európai Unió kormányai fontolóra vették, hogy visszahívják nagyköveteiket Teheránból, hogy ezzel is tiltakozzanak az irániak eljárása ellen.

"Ezekben az incidensekben benne volt a követségük, néhány emberüket őrizetbe is vettük" - mondta Dzsannati ajatollah a pénteki imán. Azt nem árulta el a vallási vezető, hogy hány brit alkalmazott ellen akarnak vádat emelni, és hogy mi lesz a vád.

"A választások után az ellenség nem képes osztani az emberek örömét. Az ellenség megkísérli megmérgezni az embereket. Bársonyos forradalmat terveztek a választások után" - sorolta a külföldi ellenfelek bűneit az ajatollah. Bizonyítékként azt említette, hogy a brit külügyminisztérium már a választások előtt lehetséges iráni utcai összecsapások veszélyeire figyelmeztette állampolgárait.

Nagy-Britannia tagadja a vádakat, és felháborodását fejezte ki a letartóztatások miatt. Ennek előzményeként Irán már korábban kiutasított két brit, Nagy-Britannia pedig két iráni diplomatát.

A brit külügy közleményben reagált a történtekre. Állítják, hogy ők is kivizsgálják az iráni vádakat, amelyek szerintük minden alapot nélkülöznek. A félhivatalos iráni Farsz hírügynökség viszont azt állítja, hogy az egyik őrizetbe vett követségi dolgozó "kiemelkedő szerepet játszott a mostani zavargásokban a színfalak mögött".

Irán-szerte zavargások törtek ki, miután a tüntetők szerint az eddig kormányzó Máhmúd Ahmadinezsad elnök megnyerte országa elnökválasztását. A Dzsannati ajatollah vezette Őrök Tanácsa hétfőn újraszámolta a szavazatok egy részét, és így is Ahmadinezsadot hozták ki győztesnek. Eközben vádolták meg Irán vezetői a briteket, sőt a múlt hónapban Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási-politikai vezetője egyenesen gonosznak nevezte Nagy-Britanniát.

Az elmúlt években a két ország között már volt egy komoly konfliktus: 2007-ben Irán 15 brit haditengerészt fogott el saját felségvizeinek iraki határán. 12 nap múlva engedték szabadon őket.