Új generációt hódít meg Jackson a MySpace-en

Vágólapra másolva!
A pop királya halála után a Facebook királya is lett: az ő rajongói oldala a legnépszerűbb a világelső közösségi oldalon, a MySpace szerint pedig egy egészen új generáció talált rá a sztárra az internetnek köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A világszerte 130 millió felhasználóval rendelkező, 2003-ban elindított MySpace egykor a legnépszerűbb közösségi oldalnak számított, manapság pedig, ahogy a Facebook maga mögé utasította a maga 200 millió fölötti felhasználói táborával, inkább zenei közösséggé változott. A közösség jellegéből adódóan mindig is erős volt a MySpace-en a zenei profil, hiszen a tizen- és huszonéves fiatalok itt követhetik a kedvenc előadóikkal kapcsolatos eseményeket, és a feltörekvő zenekaroknak is itt van lehetőségük megalapozni népszerűségüket.

Az elmúlt két hét azonban egy előző generáció sztárjáról szólt a MySpace-en: Michael Jackson június 25-én bekövetkezett halála óta a felhasználók több mint 8,5 millió üzenetet vagy bejegyzést tettek közzé vele kapcsolatban, és ezek háromnegyede a 13-24 éves korosztály tagjaitól érkezett - írja az AFP. A MySpace karaoke-oldalára, ahová a felhasználók saját videóikat tölthetik fel, 4000 klip érkezett, és a hírek szerint a "You Are Not Alone" című sláger a legnépszerűbb az amatőr előadók között.

A MySpace üzemeltetőit is meglepte, ahogy a fiatal generáció tagjai a kapcsolatot keresik a popzene ikonjával. "Ezek a felhasználók, életükben először, válogatásokat készítenek Michael Jackson számaiból, karaoke-videókat rögzítenek, és ismerősként jelölik őt az oldalon (mivel a MySpace-en így lehet rajongóként felvenni a kapcsolatot popsztárokkal, együttesekkel - a szerk.) - nyilatkozta a MySpace Music egyik képviselője az AFP-nek. "Soha nem tapasztaltuk még, hogy ennek a korosztálynak a tagjai ilyen aktívan foglalkoznának az oldalunkon a Michael Jacksonnal kapcsolatos tartalmakkal."

Forrás: [origo]
A MySpace-en lehet meghallgatni a legtöbb Jacko-számot legálisan

A közösségi oldalon élőben közvetítették a sztár keddi búcsúztatóját is, amelynek során 2,4 millióan vették fel a számait a saját profiloldalukon elérhető lejátszási listákra. A sztár halála óta 700 ezer új rajongója jelölte ismerősnek, és, ahogy az várható volt, a lemezeladások is meglódultak: a SoundScan szerint egy hét alatt 800 ezer Michael Jackson albumot értékesítettek az USA-ban a múlt hét végéig, majdnem minden ötödiket digitális, letölthető formátumban.

A popsztár búcsúztatójának élő közvetítésébe percenként körülbelül 4 millióan néztek bele a MySpace partnereként együttműködő Akamai és AEG adatai szerint. A rivális Facebook is partnerként működött közre több tévécsatorna, így a CNN, az ABC és az MTV közvetítésében, hozzászólási lehetőséget biztosítva a nézőknek, amelyeket a televíziós szerkesztők is felhasználtak a műsorban. A szájt adatai szerint körülbelül egymillióan éltek ezzel a lehetőséggel.

A jelenleg a világ legnépszerűbb közösségi oldalának számító Facebookon a popsztár halála óta eltelt napokban a számára létrehozott rajongói oldal lett a legnépszerűbb: jelenleg 8,2 milliónál is több felhasználó csatlakozott hozzá, amely így már több mint másfélmillió taggal előzte meg a szájt korábbi legnépszerűbb sztárját, a 6,4 millió rajongóval rendelkező Barack Obamát. A popikonra ráadásul számtalan kisebb-nagyobb rajongói oldal vagy közösség is emlékezik, ezek közül a második is 4 millió feletti taglétszámmal rendelkezik.

Michal Jackson átveszi a vezetést a Twitter témái között (a Twitscoop videója)

"Ha valaki ennyire érdekes és meghatározó jelenség, mint Michael Jackson, a zenéje áthidalja a generációkat" - nyilatkozta a jelenségről Angela Courtin, a MySpace alelnöke. "Igen, valóban fura figura volt, de sok ilyen fura figura van: ez is része annak, ami őt ennyire talányossá tette, és ez az, amiért ennyire magára tudja irányítani a figyelmet. Most pedig itt egy egész generáció, amelyik csak most szembesül ezzel az egésszel."
A 14-24 éves generáció tagjai most "a MySpace szemüvegén keresztül" fedezik fel a nyolcvanas-kilencvenes évek sztárjának zenéjét - fogalmazott Courtin, "megtapasztalva azt, mi volt a legjobb benne: az, hogy beindítja az embert".

A Twitter mikroblog-szolgáltatáson Michael Jackson még a halála estéjén lett vezető téma, amikor is az üzenetek egyharmada róla szólt. A gyászszertartás estéjén ugyancsak a Twitter legnépszerűbb témája volt az esemény, amelyet főleg az #MJ_memorial és a #michaeljackson címke alatt kommentáltak a netezők.