Erőtlenül zárt New York, a forint kicsit magához tért

Vágólapra másolva!
Az amerikai fogyasztói hangulat romlása és a Chevron vártnál halványabb profitkilátásai a negatív tartományba kényszerítették a hét utolsó napján a DJIA ipari mutatót, miközben a Goldman Sachs-nak az amerikai hardver és szoftver piacokra vonatkozó felminősítése nyereséghez segítette a technológiai részvényeket, és így a Nasdaq piac összetett mutatója pluszban végzett.
Vágólapra másolva!

A vegyes hatásokra vegyesen zártak pénteken a New York-i értéktőzsde fő mutatói: a Dow Jones ipari átlag (DJIA) hivatalos végeredmény szerint, 36,65 pontos, 0,45 százalékos veszteséggel 8146,52 ponton fejezte be a napot, a Nasdaq piac összetett mutatója 3,48 ponttal, 0,20 százalékkal 1756,03 pontra emelkedett.

Három hónapig tartó javulás után júliusban jelentősen romlott az amerikai fogyasztók hangulata a Michigan állami egyetem és a Reuters hírügynökség közös vizsgálatának pénteken közölt adatai szerint. A fogyasztói hangulatot kifejező júliusi előzetes mutató a vártnál nagyobb mértékben, 64,6 pontra esett a júniusi 70,8 pontról. A több mint öt pontos visszaeséssel az index a márciusi szintre hanyatlott.

Az amerikai fogyasztókat az nyomasztja, hogy elhúzódhat a gazdasági válság, így veszélybe kerülhet az állásuk, vagyonuk pedig tovább veszíthet értékéből, derül ki a felmérésből.

Negatívan hatott a DJIA mutató részvényeire, hogy a Chevron olajcég második negyedéves eredményeire profitfigyelmeztetést adott ki. Ennek nyomán leginkább az energiaágazat részvényei estek.

A tőzsdezárás idején New Yorkban egy euróért 1,3929 dollárt adtak. A bankközi piacon ekkor egy euró 276,30-276,75 forintot, egy dollár 198,21-198,49 forintot ért.

A forint így késő estére egy kicsit emelkedett a péntek délelőtti és délutáni gyengülés után. A forint 274 körül kezdte a napot, de majdnem megközelítette leggyengébb periódusában a 278,50-es értéket is.

Egy magyar szakértő, Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője úgy véli, hogy az euró a jövő héten átlépheti a 280 forintos határt is.