Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny nyolcadik fordulójában az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik világossal legyőzte a norvég Magnus Carlsent, és átvette a vezetést. Kramnyik gyalogáldozattal felszakította ellenfele királyállását, de a folytatás csak remit ígért. A 18 éves norvég titán türelmetlen volt, vesztőt húzott. Kramnyik látványos bástyaáldozattal büntette meg. Lékó Péter erejéből csak remire futotta a német Arkadij Naiditsch ellen. Az orosz Dmitrij Jakovenko hosszas manőverezései végül sikerre vezettek, nyert a francia Etienne Bacrot ellen és feljött a holtversenyes második helyre.

A nyolcszoros dortmundi tornagyőztes Vlagyimir Kramnyik két fordulóval a befejezés előtt átvette a vezetést. Megnyerte a nagyon fontos derbit az éllovas Magnus Carlsen ellen. Érdekesen alakult az összecsapásuk.

Carlsen a ritka változatban újított, és Kramnyik nem látott más esélyt, mint gyalogáldozattal felszakítani a norvég titán királyállását. Az orosz exvilágbajnok kétszer is lépést ismételt, értékes 30 másodperceket kapott lépésenként, s egy picit el is "altatta" ellenfelét. Magnus a kritikus pozícióban vesztőt húzott, a 25...Vc7 megpecsételte sorsát. Vlad látványos bástyaáldozattal kényszerítette feladásra Magnust.

Lékó Péter sajnos nem használta ki Carlsen veresége nyújtotta esélyt, világossal nem tudott győzni a sereghajtó német Arkadij Naiditsch ellen. A Ragozin-változatban nem tudott előnyt kihozni, a cserék teljes kiegyenlítéshez vezettek.

A spanyol megnyitás Marshall-támadásában csatázott az orosz Dmitrij Jakovenko és a francia Etienne Bacrot. A közel hétórás küzdelemben végül Jakovenko győzött, Bacrot nagyot hibázott a döntetlent ígérő végjátékban. Az orosz sakkozó a nyeréssel befogta Lékót és Carlsent.

A 8. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2759) - Magnus Carlsen norvég, 2772) 1 - 0 (Vezércsel, 36)
Lékó Péter (magyar, 2756) - Arkadij Naiditsch (német, 2697) döntetlen (Vezércsel, 27)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2760) - Etienne Bacrot (francia, 2721) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 81)

A verseny állása:
1. Vlagyimir Kramnyik 5 pont
2-4.Lékó Péter, Magnus Carlsen és Dmitrij Jakovenko 4,5
5. Etienne Bacrot 3
6. Arkadij Naiditsch 2,5

A 9. forduló párosítása:
Jakovenko - Kramnyik
Bacrot - Lékó
Naiditsch - Carlsen