Vágólapra másolva!
Június elején úgy tűnt, hogy az FC Porto fiatal francia balhátvédje, Aly Cissokho az AC Milanba igazol, de a piros-feketék végül egészségügyi problémára hivatkozva elálltak a transzfertől. Nem Cissokho az egyetlen játékos, akiről az orvosi vizsgálatokon derült ki, hogy nem teljesen egészséges - volt, akinek a pályafutását is be kellett fejezni.

Az AC Milan hívei számára kifejezetten jó hírnek számított, hogy a klub leigazolja a portóiak 21 esztendős védőjét, hiszen a csapat hátsó alakzatára igencsak ráfért a fiatalítás. Márpedig Cissokho az elmúlt fél évben a Bajnokok Ligájában nagyon jól futballozott, és bár a vételára kicsit magasnak tűnt (a két klub 15 millió euróban egyezett meg), a milánói drukkerek többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy a vezetőség jó döntést hozott.

Ezek után nagy meglepetést okozott, amikor kiderült: Cissokho nem ment át a formális, ám kötelező orvosi vizsgálaton. Az olasz doktorok egy fogproblémát fedeztek fel, és attól tartottak, hogy ez későbbiekben még gondot okozhat, ezért a klub visszalépett a transzfertől.

Más kérdés, hogy azóta igen csak ellentmondásos hírek kerültek napvilágra. "Az első orvosi vizsgálaton valóban akadtak problémák, de a második, alaposabb vizsgálat már jól ment. Előszerződést kötöttem a Milannal, és nyugodtan megyek nyaralni Szenegálba" - nyilatkozta maga Cissokho az egyik portugál újságnak, miközben az olasz egyesület alelnöke, Adriano Galliani bejelentette: az átigazolásból nem lesz semmi.

A bennfentesek szerint a Milan csak így próbálja meg csökkenteni a vételárat, amit az is megerősít, hogy Cissokho ügynöke, Roger Boli továbbra is tárgyal a milánói vezetőkkel.

2003 nyarán a Real Madrid drukkerei is azt gondolták, hogy sikerült megerősíteniük a védelmüket egy fiatal játékossal: a királyi gárda kész tényként közölte, hogy szerződtette az argentin Independiente középhátvédjét, Gabriel Militót, mégpedig mindössze 3,5 millió euróért.

Forrás: AFP

Az orvosi vizsgálat azonban nem a várt eredménnyel zárult: a madridi doktorok azt diagnosztizálták, hogy Milito nem épült fel tökéletesen a két évvel korábbi térdsérüléséből, azaz nagy a kockázata annak, hogy a térde nem bírja a nagyobb megerőltetést.

A hivatalos nyilatkozatban az alábbi állt: "Az orvosi vizsgálatok után a stáb úgy ítélte meg, hogy figyelembe véve a leendő mérkőzések nagy intenzitását és igénybevételét, nem tudják garantálni, hogy a játékos négy évig megfelelő erőnléti állapotban lesz".

A Real tehát emiatt nem vette meg Militót, de sokak szerint a védő a klubnál zajló hatalmi harc áldozata volt, hiszen szerződtetését elsősorban az akkori sportigazgató, Jorge Valdano forszírozta, akit viszont nem mindenki kedvelt a vezetőségben. Annyi mindenesetre tény, hogy Milito pár nappal később a Real Zaragozába igazolt, ahol három éven keresztül alapember volt, és csak pár meccset hagyott ki a bajnokságban.

Később az FC Barcelona szerződtette (27 millió euróért), ahol első szezonjában alapember is volt, azonban 2008 májusában térdszalag-szakadást szenvedett - azóta nem is lépett pályára. A madridi orvosok olyan nagyot tehát nem tévedtek...

A nigériai támadó, Nwankwo Kanu viszont egy ilyen orvosi vizsgálatnak köszönheti, hogy kiderült szívbetegsége. A csatár az 1996-os, atlantai olimpiát követően (ahol aranyérmet nyert a válogatottal) igazolt az Internazionaléhoz, a milánói orvosi team pedig megállapította, hogy operációra szorul.

Forrás: AFP

A beavatkozást 1996 novemberében hajtották végre, és Kanu legközelebb csak az 1997-98-as idényben lépett pályára. Az Interben azonban nem sokat játszott, mindössze 11 bajnokin szerepelt, 1999 februárjában pedig az Arsenal vette meg.

Ugyan a Premier League ritmusa elméletileg nagyobb, mint a Serie A-é, Nwankwónak Angliában mégis jobban ment a játék, főleg az 1999-2000-es bajnokságban, amikor is 13 találatig jutott. Egészen 2004-ig maradt az Ágyúsoknál, majd játszott a West Bromwich Albionban, jelenleg pedig a Portsmouth focistája - a szívével pedig nincs semmilyen probléma.

Forrás: AFP

Lilian Thuramnak viszont emiatt kellett befejeznie pályafutását. A francia hátvéd nyert világ- és Európa-bajnokágot és BL-t, 500-nál több találkozót játszott a topligákban, megfordult a Juventusban és a Barcában is - de csak 36 évesen derült ki róla, hogy szívérrendszeri betegségben szenved.

Tavaly nyáron a Paris Saint-Germain akarta leigazolni, de amikor a párizsiaknál az ilyenkor kötelező orvosi vizsgálat mindezt - élete során először - diagnosztizálta, rögtön bejelentette visszavonulását. Nem csoda: egykoron az öccse hasonló betegségben hunyt el.

Egy másik francia futballista, Steve Savidan sem kockáztatott. A sokáig csak amatőrként futballozó csatár 28 évesen mutatkozhatott be a Ligue 1-ben, de rövid idő alatt nagy közönségkedvenc lett, tavaly novemberben a nagyválogatottban is debütált.

Forrás: AFP

Miután klubja, a Caen idén kiesett a legjobbak közül, úgy tűnt, hogy Savidan Monacóba igazol - a két klub már meg is egyezett az ötmillió eurós vételárról. Az orvosi vizsgálaton azonban szívelégtelenséget állapítottak meg nála, így a transzfer meghiúsult, Savidan pedig bejelentette, hogy befejezi karrierjét.

www.global-soccer.eu