Óriás kalmárok jelentek meg Kalifornia partjainál

Vágólapra másolva!
Hatalmas tízkarú polipok rémisztgetik a búvárokat a kaliforniai San Diego partjainál. A másfél-két méteresre megnövő Humboldt-kalmárok az elmúlt héten jelentek meg a búvárok által kedvelt tengerparton.
Vágólapra másolva!

A Humboldt-kalmárok (Dosidicus gigas) a Csendes-óceán keleti vizeinek nagytestű, 45 kg-osra megnövő ragadozói nevüket az itt megtalálható Humboldt-áramlatról kapták).

Akár ezer egyedből álló csapatokba verődnek, úszás közben elérhetik a 24 km/órás sebességet, s az emberrel szemben is agresszívan viselkednek: tapogatják, tépkedik a búvárok felszerelését.

A San Diego-i búvárok beszámolói szerint a kalmárok többször támadtak emberre, a fürdőzőket azonban nem fenyegeti veszély, mivel a kalmárok a felszíntől távolabb, a mélyben úsznak. A parton azonban többfelé lehet tetemeikkel találkozni.

Nem ez az első eset, hogy a Mexikó és Közép-Amerika nyílt vizein honos Humboldt-kalmárok megjelennek a partok közelében, 2005-ben és 2002-ben is jelentettek már hasonló inváziót. A tengerbiológusok nem tudják, mi lehet az oka jelenlétüknek. Nigella Hillgarth, a San Diego-i Scripps Oceanográfiai Intézet szakembere elképzelhetőnek tartja, hogy létrejött egy olyan populáció, amely egész évben Kaliforniánál marad.