Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újra dolgoznak a sztrájkoló közmunkások

Vágólapra másolva!
A múlt heti, kétnapos sztrájk után tegnap felvették a munkát a közmunkások Tarnaleleszen. Napi hat óra helyett nyolcat szerettek volna dolgozni, hogy gyorsabban leteljen a kötelező, 90 napos munkaidő, és legyen idejük fizetésüket feketemunkával kiegészíteni. Ám belátták, erre nincs lehetőség. A településen minden segélyezettnek találtak munkát, 128-an lettek közmunkások az Út a munkához program keretében, az önkormányzatnak viszont csak 30 alkalmazottra lenne szüksége - írja a Népszava.
Vágólapra másolva!

Palkovics Ákos a település polgármestere a napilapnak elmondta, a múlt héten több mint 40 közcélú munkás azt követelte az önkormányzattól, hogy hat helyett nyolc órában dolgozhasson, mert így hamarabb letelne a 90 napos munkaidő. Emiatt csütörtöktől megtagadták a munkát, de most mégis munkába álltak, mert rájöttek, ha nem dolgoznak, a jövőben segélyre sem lesznek jogosultak.

Feketemunkával többet kerestek

A település vezetője kifejtette, az Út a munkához programmal sikerült megváltoztatni a településen élők életét. Azok, akik a segélyért eddig csak a lábukat lógatták, most kénytelenek reggel felkelni, és hat órát dolgozni - mondta. Munkájukért 44 ezer 600 forint fizetést kapnak, a segély összege csupán 28 ezer 500 forint volt. Igaz, akik feketén dolgoztak, jelenlegi jövedelmüknél sokkal többet kerestek, a vállalkozók ugyanis jól megfizették őket. A "sztrájkolók" éppen ezzel érveltek, elsősorban az volt a bajuk, hogy a közmunka mellett nem tudnak korábbi "munkaadójuknál" dolgozni.

Hat emberre jut egy kasza

A településen 128 segélyezettnek kellene munkát adni. Az önkormányzatnak azonban elég lenne 30 munkás. Hiányoznak az eszközök, 6 embernek van egy kaszája. Népszerű lett mostanában a táppénz, sokan tudják, mit kell mondani az orvosnak ahhoz, hogy elküldje őket az egri kórházba kivizsgálásra. Fontosnak tartotta azonban megjegyezni, hogy a problémát nem szabad etnikai síkra terelni, vannak rendes és dolgos cigányok, és vannak olyan nem cigányok, akiket folyamatosan ellenőrizni kell.

Ismert, április 1-jétől a munkaképes, korábban rendszeres szo¬ciá¬lis segélyen élők vagy munkát, és azért minimálbért, vagy - ha a település nem tud munkát biztosítani - rendelkezésre állási támogatást kapnak. Azokat a 35 év alattiakat, akik nem végezték el az általános iskolát, képzésre kötelezi az önkormányzat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről