Színkódokat vezethet be a Wikipédia

Vágólapra másolva!
A jövőben narancs riasztást adhat ki az online enciklopédia, ha egy cikkbe megbízhatatlan szerző írt bele, vagyis érdemes azt fenntartásokkal kezelni. A szájt üzemeltetői egyelőre csak az újítás kísérleti bevezetését fontolgatják.
Vágólapra másolva!

A Wikipédia szócikkeit beszínező alkalmazás a WikiTrustra, az online tudástár motorjának egyik kiterjesztése épülne, amely a szövegek és a szerzők megbízhatóságát ellenőrzi. Ha az újítást bevezetik, azt önkéntesen (opt-in) vehetik igénybe a felhasználók - írja az InformationWeek.

A színkódos felületen a megbízhatatlan szerzők által szerkesztett cikkek élénk narancssárga hátteret kapnának. Ha a szócikk sorozatos, mások általi javítgatása, tovább szerkesztése során a narancsos részek érintetlenül maradnak, akkor a színük folyamatosan halványulna, jelezve, hogy a szerkesztők nem vitatták az oda leírtakat.

A szerzők reputációját is ez szabja meg a WikiTrust rendszerében: akivel gyakran vitába szállnak a szerkesztőtársai, azt az alkalmazás megbízhatatlannak nyilvánítja. A bárki által szabadon szerkeszthető online tudástár szerzői nullától kilencig kapnak osztályozást a megbízhatóságuk szerint.

A Wikipédia a legnagyobb hagyományos enciklopédiáknál is nagyobb és naprakészebb információbázis, amelyet havonta több mint 60 millióan keresik fel, de folyamatos támadások céltáblája a szócikkek megbízhatósága miatt, ami az esetlegesen trehány szerkesztők mellett a szándékos vandalizmusnak vagy manipulációnak is köszönhető. A WikiTrustra épülő színkódok bevezetése, ha sor kerül rá, megkönnyítheti a felhasználók számára az eligazodást.

A szájt üzemeltetői először az élő személyekről szóló bejegyzéseken próbálnák ki az újítást, mivel ezek állnak leginkább a figyelem középpontjában, és ezekbe szerkesztenek bele előszeretettel a különböző álláspontokat képviselő felhasználók: így például a Barack Obamáról vagy Britney Spearsről szóló szócikkek tartalma folyamatosan változik. A Wikipédisták korábban már megszigorították a szabad enciklopédia szerkesztését, egy ideje csak regisztrált felhasználók nyúlhatnak hozzá a szócikkekhez, augusztus végén pedig úgy határoztak, hogy a hasonlóan érzékeny tartalmú bejegyzésekben a megbízható szerkesztőknek kell jóváhagyniuk a változásokat.