Üzleti lapszemle: Londonra figyelnek a piacok

Vágólapra másolva!
A világ vezető gazdasági lapjai és portáljai péntek reggel mindenek előtt a fejlett államok ma kezdődő londoni pénzügyi csúcstalálkozójával foglalkoztak, de szóba kerültek a francia sztrájktervek és adóemelési ötletek is. Üzleti lapszemle.
Vágólapra másolva!

A BBC úgy tudja, hogy a G20-csoport pénzügyi vezetőinek ma kezdődő londoni tanácskozásán elsősorban még mindig arról lesz szó, hogy miképp lehetne lendületet adni a világgazdaságnak.

A Financial Times (FT) vezető cikke szerint a világ vezető hatalmai csütörtökön megtették az első olyan lépéseket, amely a válságkezelési stratégiák befejezését szolgálja, miközben aláhúzták, hogy a válságnak még nincsen vége. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország vezetői arra szólítottak fel, hogy el kell kezdeni a "kilépési stratégiákon" dolgozni.

A Bloomberg ugyanezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter és Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke is azok közé tartozik, akik szerint egyelőre még korai lenne bejelenteni, hogy sikerült legyűrni az utóbbi évtizedek legsúlyosabb recesszióját. A kiadások visszafogása és a kamatok emelése tehát még várat magára.

A Wall Street Journal (WSJ) péntek reggel arról írt, hogy a Credit Suisse Group tovább terjeszkedne a fedezeti alapok piacán, a bank be is jelentkezett egy chicagói, 11 milliárd dollárt kezelő befektetési társaságba. A svájci bank az ügyfelei pénzét a kockázatosnak számító hedge fundokba fektető Mesirow Financial céggel tárgyal a felvásárlásról.

A francia La Tribune arról ír, hogy a francia vasúttársaság, az SNCF fölöttébb befolyásos szakszervezetei megmozdulásokra és sztrájkokra készülnek szeptember 22-én. A CGT szakszervezet októberre nemzeti mozgósítást helyezett kilátásába.

A szintén francia Les Echos szerint a francia pénzügyi vezetés azt tervezi, hogy a jelenlegi 35 százalékról 50 százalékra emeli az adóparadicsomokba utalt pénzek után fizetendő adó mértékét. A lap úgy tudja, hogy az Eric Woerth költségvetési miniszter által tervezett adórendőrség felállítása is napirenden van.