Telefonon jelentkezett a halottnak hitt katona

Vágólapra másolva!
Tévesen tájékoztatták az amerikai hadsereg egyik katonájának családját arról, hogy fiuk elhunyt egy afganisztáni bevetésen. A családban már szétfutott a gyászhír, mire a halottnak hitt őrmester telefonált, hogy jól van.
Vágólapra másolva!

Kaptam egy piros betűs üzenetet, amelyet szóban kell felolvasnom: "Sajnálattal közölöm, hogy szeptember 12-én Judin őrmester és Jesse Jasper őrmester elhunyt Afganisztánban" - hallotta a telefonban fia egységének összekötőjét az éppen kempingező Ray Jasper vasárnap. A férfihoz éppen beszélt felesége is, ezért kérte az összekötőt, ismételje meg, mit mondott. Megismételte. A férfi összeomlott - írja a brit Times.

A házaspár azonnal megszakította nyaralását, hazautazott, és hozzákezdtek, hogy értesítsék a tágabb családot a szomorú hírről. A fiú barátnője azonban, amikor látta a facebookos részvétnyilvánításokat, kiabálva hívta az apát, hogy a fia életben van. "Apa, mi folyik ott?" - telefonált aztán haza a halottnak hitt fiú is.

A 82. légideszant hadosztály szóvivője szerint a félreértést az okozta, hogy amikor valaki meghal, akkor egysége összes katonájának családját értesítik. Az értesítő eredetileg Tyler Judin őrmester haláláról szólt. Azt nem tudni, hogy a Jasper család miért értette úgy, hogy az ő fiuk is elhunyt. Az összekötő szerint ő nem tudta végigolvasni a teljes üzenetet, mert a hívást a másik fél megszakította.

A hadsereg a félreértést követően várhatóan átírja az ilyenkor szokásos értesítők szövegét, és az elhunyt katonák bajtársai családjának szóló üzeneteket úgy kezdik majd, hogy "Az ön fia/lánya jól van...", és száműzik az olyan szakzsargont is, mint a "piros betűs üzenet".