Pihenni is tudni kell

Vágólapra másolva!
Sokak számára a szabadság nem egyenlő a gondtalan pihenéssel. Ha Te is azon aggódsz a szabadnapjaid alatt, hogyan fogsz végezni a felhalmozódó munkával, esetleg fáj a fejed, vagy csak jobban éreznéd magad a saját ágyadban, érdemes néhány trükköt alkalmaznod, hogy valóban ki tudj kapcsolódni.
Vágólapra másolva!

Jó néhány körülmény akad, amely megnehezítheti, hogy a szabadnapok alatt elengedd magad, és csak élvezd a gondtalan napokat. Érdemes felkészülni ezekre, és tudatosan csökkenteni stresszkeltő hatásukat, így élvezetesebb lesz a pihenés.

Kimerülten kezdődik

A legtöbben szeretnék a pihenés, utazás előtt minél több dolgukat elintézni, hogy visszatérvén ne szakadjanak nyakukba a teendők. Ez azonban rengeteg munkával, kapkodással, idegességgel jár, és mire a csomagoláshoz érsz, már holtfáradt vagy. Így pedig nehéz arra összpontosítani, hogy minden fontos dolog bekerüljön a bőröndbe, ami persze újabb idegesség-forrás. Fontos lenne tudatosítani, hogy a feladatok bizony nem szaladnak el előled, és épp eleget teszel, ha a halaszthatatlan dolgokat elintézed, a többit pedig majd akkor, ha visszajöttél. Kipihenten és feltöltődve könnyebben és hatékonyabban birkózol meg velük.

Az első napok

Nem könnyű a gondokat egyik pillanatról a másikra a hátad mögött hagyni, ezért az első napok gyakran feszültséget okoznak. Az új környezet, a szálláshely, a szokatlan ételek egyrészt feszültté tehetnek, másrészt, ha nem aggódsz miattuk feleslegesen, hanem nyitottan fogadod az új élményeket, segíthetnek megfeledkezni az otthoni gondokról. A kikapcsolódás egyik legfontosabb titka, hogy tudni kell élvezni az adott pillanatot. Teljesen belefeledkezni abba, amit épp csinálsz, legyen az falatozás, séta az óvárosban vagy a szálloda parkjának körbejárása.

Kezdődhet az aktivitás

Sokan annyira kimerülnek a nyaralás előtti készülődésben, hogy aktív programokra gondolni sem mernek. Pedig a sportolás, mozgás, kirándulás miatti fáradtság egészen más, sokkal kellemesebb élmény, mint az a fáradtság, amit a terhelés és az idegeskedés okoz. A reggeli futás vagy egy pörgős tollaslabda-játszma csak első hallásra tűnik kimerítőnek, valójában kényeztetés a testnek. A folyamatos egy helyben való üldögélés, álldogálás után remek élmény lesz átmozgatnod izmaidat, főként, ha közben arra is gondolsz, hogy ezzel végre megadod testednek azt az aktivitást, amely után annyira áhítozik a hétköznapokban. Persze nem minden energiádat kiszippantó, megterhelő edzést kell ilyenkor végezni, ha egy kicsit felpörög a keringési rendszer, dolgoznak az izmok, friss levegőt szívsz, máris jobban alszol és vidámabbnak érzed magad.

Bátran a programokkal!

Azok számára, akik a mindennapokban 10-12 órákat töltenek folyamatos pörgésben, feszültségben, egy homokos tengerpart ingerszegény környezet lehet. Valószínűleg csak néhány napig tudják élvezni a napon heverészést és az édes semmittevést, állandó tevékenységhez szokott agyuk egy idő után aktivitásra vágyik. Ez kivédhető, ha olyan helyre utazol, ahol a tökéletes pihenés mellett kulturális látnivalók, programok és aktív szórakozás is található. Ha egy-egy városnézést, múzeum- vagy templomlátogatást, barlangtúrát iktatsz be a strandolással töltött napok közé, jobban fog esni a pihentető napozás.