Einstein és Darwin is hozzánk hasonlóan e-mailezne

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók az emberek levelezési szokásait vizsgálva rájöttek, hogy nincs túl sok különbség az internet korának emberei és Albert Einstein között, legalábbis ami a levelezési viselkedést illeti.
Vágólapra másolva!

A Northwestern University kutatói 16 híres ember (író, előadóművész, politikus és tudós) kiterjedt levelezését vizsgálták meg. Azt tapasztalták, hogy mind a 16 személy - köztük Einstein, Darwin, Freud, Marx és Hemingway - véletlenszerűen, de ciklusokban küldték a leveleiket.

Az elemzéshez használt matematikai modellt a csoport korábban az e-mail-küldési szokások vizsgálatához használta, és most kiderült, hogy teljes mértékben alkalmazható a hagyományos leveleket írókra is. Ez megcáfolja az ésszerű modellt, mely szerint az embereket elsődlegesen a többieknek való válaszolás ösztönzi írásra.

Az összes levélíró - foglalkozástól függetlenül - ugyanúgy viselkedett. Napszakos ciklushoz ragaszkodtak, hajlamosak voltak több levelet megírni egy ültő helyükben (ez hatékonyabb időkihasználás), és a levélírást jobban befolyásolta a véletlen és a körülmények, mint az a racionális megközelítésmód, hogy először a legfontosabb levelet írják meg.

"Kutatásaink célja, hogy meghatározzuk és megértsük az emberi viselkedési mintákat, és kiderítsük, mi befolyásolja a választásainkat" - magyarázza a kutatás vezetője Luís Amaral professzor. "Megvannak a mintái annak, hogyan töltjük napjainkat, és sok más területen is alkalmazhatók azok a valószínűségi modellek, amelyek azt jósolják meg, hogyan osztják be az emberek az idejüket bizonyos dolgok elvégzésére."

Amaral példaként azt említi, hogy ha egy orvos jobban megérti, hogyan hozunk döntéseket, jobban számíthat a paciens együttműködésére, ha a kezelést az illető valamilyen rendszeres tevékenységéhez köti. A kutatásokról a Science magazin számolt be.