Vágólapra másolva!
Három részletben kaphatják meg a kórházak az általuk követelt 25,5 milliárdos állami támogatást, de az biztosnak tűnik, hogy nem jutnak hozzá idén, egy összegben a pénzhez.
Vágólapra másolva!

Kedden újra tárgyalóasztalhoz ültek a kórházak és az Egészségügy Minisztérium képviselői a kórházfinanszírozás tisztázására. Végleges megállapodás nem született, de kiderült, hogy a minisztérium októberben újabb 4,5 milliárd forintot bocsát az intézmények rendelkezésére. Ez az összeg megfelel annak, amire korábban a minisztérium ígéretet tett.

A kórházak ragaszkodnak hozzá, hogy év végéig 25,5 milliárd forintos állami támogatást kapjanak finanszírozási nehézségeik rendezésére, de a végleges megállapodás várhatóan csak október 7-én születik meg. Előre láthatólag a kórházak megkapják a működésükhöz szükséges összeget is, viszont nem idén.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a tárgyalás után azt mondta, hogy az intézmények megkapják a 4,5 milliárdot, aztán decemberben még egy, pontosan meg nem határozott összeget, amelyről október 7-én fognak megállapodni.

Ezen kívül a kórházak jövő év elején kapnának egy plusz havi összeget, legalább 20 milliárd forintot, már a jövő évi költségvetés terhére, ami ugyanakkor a kormány ígérete szerint nem csökkenti majd az egészségügyi intézmények jövő évi költségvetési keretét.

A kórházi vezetők szerint ez az összeg egy havi működést fedezne, amit Varga Ferenc, a Kórházszövetség elnöke megerősített. A 20 milliárd tulajdonképpen "13. havi" juttatásnak felelne meg. A most utalandó 4,5 milliárd, a decemberi pluszpénz és a januári támogatás összességében több lehet, mint a kórházak által követelt 25,5 milliárd.

Kiderült az is, hogy november 1-től nem a teljesítményalapú finanszírozás folytatódik, de nem is a beígért bázisalapú, hanem a kettő egyfajta egyvelege. Az újra bevezetendő teljesítményvolumen-korlátos (tvk) finanszírozás lényege, hogy egy minimum teljesítményhez kötik a korházak támogatását.