Pszichózist okoz a terhesség alatti dohányzás

Vágólapra másolva!
Négy angliai egyetem közös vizsgálatában 6356 12 éves diáknál vizsgálták a pszichotikus tünetek - hallucinációk, téveszmék - előfordulását, amit 11 százalékuknál (734 gyermeknél) találtak meg. Megállapították, hogy minél erősebben dohányzik az anya a terhesség alatt, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki pszichés zavar a gyermeknél.
Vágólapra másolva!

A vizsgálat eredményei azt is kimutatták, hogy az alkohol csak heti 21 egységet meghaladó mértékű fogyasztás esetén jár hasonló következményekkel - egy egység egy deciliter bornak, vagy egy pohár sörnek felel meg. A kannabisznál nem találtak hasonló hatást, bár ezt csak az esetek nagyon kis számában tudták vizsgálni. A kutatók szerint a dohányzás a gyermek érzelmi sérülékenységét, illetve figyelmi és kognitív funkcióinak rontásán át okoz pszichózist.


Statisztikák szerint a a brit nők 15- 20 százaléka dohányzik terhessége alatt. Hogyha tényleg ok-okozati összefüggésről van szó, akkor a pszichotikusnak talált kamaszok 20 százaléka egészséges lehetne, ha az anyja képes lett volna letenni a cigarettát a várandósság hónapjaira.