Egy éve megy itthon a Comedy Central

Vágólapra másolva!
Itthon tavaly októberben indult el a Comedy Central: a csatorna dolgozói "vad partival" ünnepelték meg az első születésnapot, de vannak persze más terveik is - ezekről beszélgettünk Litkai Gergely főszerkesztővel, aki a Comedy Central bemutatja egyik arca is egyben. Jön többek között a South Park tizenharmadik és a Dokik nyolcadik évadja, valamint Jim Belushi családi vígjátéksorozata.
Vágólapra másolva!

Litkai Gergely az [origo]-nak elmondta, hogy a csatorna több új sorozatot is vásárolt: nemrég indult a Dharma és Greg, hamarosan pedig jön a Help Me Help You és a Reba. Előbbi egy tizenhárom részes sorozat egy pszichoterápiás csoportról, amely természetesen tele van dilisnél dilisebb alakokkal. A velük birkózó terapeutát a Cheers-ből ismert Ted Danson alakítja, a sorozat Bagoly mondja címmel fog futni itthon. A tengerentúlon jóval népszerűbb volt (hat évadot ért meg) a Reba című családi vígjátéksorozat, amely a főszereplőről, Reba McEntire-ről kapta a címét - akinek karaktere egy többgyermekes, pörgős anyuka.

Az új sorozatok mellett még ebben az évben érkezik a South Park legfrissebb, tizenharmadik évadja, amely az Egyesült Államokban is még csak a felénél jár. A csatorna ezenkívül a Disney-vel kötött egy jövő évre szóló megállapodást, melynek keretében az Életem értelmei új epizódjait, a Dokik nyolcadik évadját és az According to Jim-et láthatjuk majd - utóbbit a már-már legendás komikussal, Jim Belushival mint ötgyermekes családapával a főszerepben. A Comedy Central régebb óta futó sorozatainak (például az Így jártam anyátokkal-nak vagy a Family Guy-nak) valószínűleg szintén csak jövőre érkeznek új évadjai, de már ezekről is megkezdték a tárgyalásokat.

Van szponzoruk a mackóknak

Litkai az első évvel egyébként elégedett, mind a nézettséget, mind a hirdetők számát tekintve. Amolyan születésnapi ajándékként szeptember 25-én rekordnézettség is született: a 14 órától hajnali kettőig tartó idősávban a 18 és 49 év közötti kereskedelmi célcsoport 1,7%-a választotta a humorcsatornát, ezzel a Comedy Central a negyedik legnézettebb kábelcsatorna lett. A nap legnézettebb műsora az Irigy Hónaljmirigy-show volt, ennek ideje alatt a Comedy Central a hatodik legnézettebb csatornává lépett elő - az országos adókat is beleszámítva, megelőzve többek között az m1-et is. Litkai annak is örül, hogy egyre több hirdető találja meg a csatornát, arra különösen büszke, hogy a részben általa készített Susogós Mackók is szponzorra talált a nyáron.

Forrás: South Park Studios

Jön a South Park tizenharmadik évadja

"A csatorna legnagyobb erénye, hogy számtalan külföldi sorozatot hozott be a köztudatba, és csatornaként is egy új, szabad gondolkodást képvisel. A gyenge pont talán az, hogy még több embernek tudnánk jó perceket, órákat szerezni, ha tudnának a létezésünkről, de a korlátozott marketing-költségvetésünk ezt nem teszi lehetővé" - mondja Litkai, amikor arra kérjük, értékelje az elmúlt évet aszerint, hogy mi volt benne a legfőbb pozitívum és a legfőbb negatívum.

Számunkra igencsak zavaró volt a műsorszerkesztés módja, miszerint sok sorozat első pár évadját egyben ellövi a csatorna, utána pedig hónapokig ismétli azokat. Litkai szerint azonban ez rendjén van így: "A humoros sorozatoknál sokan nem tudják, hogy éppen melyik évad megy, a csatornát a hardcore nézők mellett sokan második, harmadik választásként nézik, és csak bele-belepillantanak. Sorozataink többsége ráadásul nem egymásra épülő epizódokból áll, így ez sem indokol másféle rendszert. Ezenkívül sokkal jobban ki tudjuk használni a licencszerződések adta lehetőségeket ezzel a rendszerrel" - magyarázza.

Forrás: www.reba.com

A Reba hősnője, Reba McEntire

Azt is megkérdeztük, hogy a számos, valóban igényes vígjátéksorozat között mit keresnek az olyan, nem épp az intellektuális humorra építő műsorok, mint az (egyébként a legnagyobb nézettséget hozó) Irigy Hónaljmirigy-show vagy a Mr. Bean. "Szórakoztató csatorna vagyunk, és eredeti terveinkben is azt vállaltuk, hogy aki humort szeretne nézni, azt kiszolgáljuk. Ebbe éppúgy beletartoznak az IHM, mint a Kalandos történetek (az egykori Monty Python-tag, Michael Palin sorozata - a szerk.) rajongói" - védi meg műsorrendjét Litkai, aki amúgy mindössze három kollégájával viszi a csatornát, legalábbis programming részről.