Sok cég nem ismeri a k+f adókedvezményt

Vágólapra másolva!
A kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenységgel összefüggő költségeiket több adónemben is leírhatják a magyar vállalkozások, ám a gyakorlatban többségük nem él ezekkel a lehetőségekkel, mivel nem ismerik pontosan az erre vonatkozó jogszabályokat, sőt gyakran a vállalatuk által végzett k+f tevékenység mértékéről sincs pontos képük - állítja a Deloitte Zrt. adószakértője.
Vágólapra másolva!

Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. Adóosztályának vezetője elemzésében felhívja a figyelmet, hogy a magyar társaságiadó-törvény számos, k+f tevékenységekkel összefüggő kedvezményt tartalmaz.

Ilyen például a k+f közvetlen költségeihez, az azok között elszámolt bérköltséghez, a kapott jogdíjhoz kapcsolódó adó- és adóalap csökkentés, gyorsított értékcsökkenés. Bizonyos feltételek esetén az innovációs járulék bruttó összegéből is levonhatóak a k+f költségek, továbbá a szolidaritási adó alapjából szintén levonható a k+f közvetlen költsége. Ezeken túl, a 2010. január 1-jével életbe lépő adótörvény változások hatására az iparűzési adó alapja is csökkenthető lesz a k+f tevékenység közvetlen költségével.

A nemzetközi adatok szerint az egyes iparágakban - iparágtól függően - akár a teljes árbevétel 20 százalékát is elérheti a k+f tevékenységhez kapcsolódó elismert költségek aránya. A legmagasabb ez az arány az IT-szolgáltatások és a high-tech gyártás területén, de a telekommunikáció, a gyógyszeripar és a légiközlekedés iparágakban is eléri a 10 százalékot a Deloitte adatai szerint.