Csökkent a német külkertöbblet

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokkal ellentétben csökkent Németország augusztusi külkereskedelmi többlete, ami szakértők szerint némileg lehűtötte a harmadik negyedévi GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásokat. A külkereskedelmi aktívum azért csökkent, mert - négy hónap növekedés után először - visszaesett az export.

A német kivitel júliushoz képest 1,8 százalékkal 67 milliárd euróra mérséklődött, miközben a behozatal 1,1 százalékkal 56,4 milliárd euróra nőtt. A német külkereskedelem többlete így 10,6 milliárd euróra esett a júliusi 12,5 milliárd euróról. A szakértők azzal számoltak, hogy a többlet 12,6 milliárd euróra nő, az import 0,9 százalékos, és az exportot 1,7 százalékos bővülése mellett.

Szakértők szerint az augusztusi adat némileg lehűtötte a harmadik negyedévi német GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásokat. A napokban a német központi bank (Bundesbank) elnöke, Axel Weber azt mondta, hogy várakozása szerint 0,75 százalékkal nőtt a gazdaság a harmadik negyedévben az előző három hónaphoz képest. A német gazdaság a második negyedévben 0,3 százalékkal bővült az első negyedévihez képest, amikor 3,5 százalékkal zuhant a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.