Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat Írország, ha a jövő évi költségvetésben nem sikerül megfelelő mértékű kiadáscsökkentést érvényesíteni - erre tett utalást a szombati Financial Times idézete szerint az ír kormány egyik tagja.
Vágólapra másolva!

Mary Harney egészségügyi miniszter, korábbi miniszterelnök-helyettes - a költségvetési reformok egy fő szószólója - a londoni gazdasági napilap beszámolója szerint azt mondta: az ír állam kiadásai hetente 500 millió euróval (csaknem 135 milliárd forinttal) haladják meg a bevételeket, ami fenntarthatatlan.

- Ha a kormány nem tudja megtenni a szükséges intézkedéseket, majd jönnek mások, például az IMF, és egyik napról a másikra meghozzák e döntéseket - mondta az ír politikus.

Írország az euróövezeti alapító tagállamok közül elsőként süllyedt recesszióba, és valószínűleg a legsúlyosabb visszaesést lesz kénytelen elszenvedni a fejlett ipari térségen belül: az IMF becslése szerint az ír gazdaság teljesítménye a 2010-zel záruló három évben összesen 14 százalékkal zuhan.

Az ír közfinanszírozás elsősorban a korábban hatalmasra duzzadt ingatlanszektor összeomlását szenvedi meg, ez ugyanis óriási adóbevétel-kiesést okoz.

Független gazdasági elemzők előrejelzései szerint Írország államháztartási hiánya még a kormány által javasolt jelentős kiadáscsökkentéssel együtt is meghaladhatja a hazai össztermék (GDP) 12 százalékát 2010-ben.

A Financial Times szerint a jövő évi költségvetés lesz a legkeményebb az önálló ír állam 88 éves történetében.