Per indul a Mercedes-gyár földjéért

Vágólapra másolva!
Per kezdődött az épülő kecskeméti Mercedes-gyár földterületének visszaszerzése ügyében, ugyanis a korábbi földtulajdonosok közül néhányan kisemmizve érzik magukat - írja a Népszabadság. A lap feltételezi, hogy a háttérben a Jobbik és a fideszes vezetésű önkormányzat politikai játszmája zajlik.
Vágólapra másolva!

Ma kezdődik a per a Best Invest Projekt Hungária Kft. ingatlanközvetítő iroda ellen, amely korábban opcióval felvásárolta a Kecskemétet elkerülő 54-es út melletti szántókat és azt a helyi önkormányzatnak közvetítette a Mercedes-beruházáshoz. Az iroda több apró, egyenként nem sokat érő parcellát kötött le, ami egybefogva már igen sokat ér.

A jó üzleti érzékkel megvásárolt földre tavaly akadt vevő. A Daimler AG ugyanis bejelentette, hogy Kecskemétre telepít egy gyárat 800 millió eurós óriásberuházással, amennyiben az önkormányzat biztosít hozzá egy megfelelő földterületet. A város a Best Invest bevonásával tett eleget a kérésnek és 7,7 milliárd forintért vásárolta fel az iroda által lekötött földeket, amelyek összesen 441 hektárt tesznek ki és 170 tulajdonos osztozott rajta korábban.

A korábbi tulajok sokallják az ingatlanközvetítő által szerzett 2 milliárd forint sikerdíjat és kisemmizve érzik magukat. A perben az ingatlanirodának adott megbízási és a várossal kötött adásvételi szerződések semmissé nyilvánítását kezdeményezték. A megbízásban 3 százalékos jutalékot ígértek a Best Investnek, viszont amennyiben 600 forintos négyzetméterenkénti árnál magasabb összeget sikerül kialkudniuk, úgy 50 százalék is járt a nyereségből.

A korábbi földtulajdonosok így sem kevés pénzhez jutottak, a felperesek összesen 643 millió forintot kaptak szántóikért. Dr. Hidasi Gábor, a Best Investet képviselő ügyvéd szerint a megbízási szerződéseknél nem ritka a sikerdíj, mivel a megbízók ezzel motiválják a közvetítőket a magasabb díj kialkudására.

Sokan politikai szándékot látnak a per mögött, mivel az ügy indítását a Jobbik szorgalmazta. Emellett földtulajdonosok komoly összegekhez jutottak, amiről nem lehet feltételezni, hogy elégedetlenséget okozott volna. A Népszabadság szerint így az igazi célpont nem is a Best Invest, hanem a Kecskemétet vezető fideszes önkormányzat, amely nem maradhat peren kívül, mivel a megbízási szerződés megsemmisítésével az adásvételi szerződés is semmissé válna.

A per lassíthatja a beruházást, mivel a felperesek máris perfeljegyzést kértek a területre, amit a bíróság ugyan visszautasított, de a kérői panasszal éltek - írja a Népszabadság.