Nyolc amerikai katonát öltek meg az afgán házibombák

Vágólapra másolva!
Nyolc újabb amerikai katona halálával az október vált a legkegyetlenebb hónappá az afganisztáni háborúban a 2001-es bevonulás óta. Az újabb áldozatok házi készítésű bombák miatt vesztették életüket. Közben Oroszország, Kína és India is megegyezett, hogy erősítik afganisztáni szerepvállalásukat.
Vágólapra másolva!

Meghalt nyolc amerikai katona és egy civil Afganisztán déli részén "több, összetett" bombatámadásban - közölte a NATO afganisztáni hadereje. A támadások egy nappal azután történtek, hogy 14 amerikai halt meg két helikopterbalesetben Afganisztánban. Ezekkel az áldozatokkal együtt október lett az amerikai hadsereg legvéresebb hónapja a 2001-es afganisztáni invázió óta - közölte a Pentagon.

Az afganisztáni NATO-erők (ISAF) közlése szerint a nyolc elhunyt amerikai katona mellett "több katona megsebesült", őket kórházba is szállították. A sérültek számáról és állapotukról nem nyilatkoztak. Az ISAF egyik szóvivője az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy két támadás történt. Az elsőben hét katona valamint egy civil halt meg, a másodikban pedig egy amerikai katona.

Az utak mentén elrejtett és távirányítással felrobbantott bombák jelentik a legnagyobb veszélyt a külföldi katonáknak Afganisztánban. Az afganisztáni halálesetek számát követő Casualties.org című weboldal adatai szerint évről évre folyamatosan nő az ilyen támadások száma. A honlap szerint idén a koalíciós erők halottjainak több mint hatvan százalékát ilyen szerkezetek ölték meg.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint az idei október számít a legvéresebb hónapnak az Afganisztánban szolgáló amerikai erők számára a 2001-es invázió óta. A BBC adatai szerint októberben 55 amerikai katona halt meg Afganisztánban. Az AFP számai azt mutatják, hogy a mostani halálesetekkel együtt már 445 külföldi katona halt meg idén Afganisztánban, közülük 277-en amerikaiak voltak.

Orosz-kínai-indiai tárgyalások Afganisztánról

Oroszország, Kína és India külügyminiszterei az indiai Bangalorban tárgyaltak kedden. Mindhárman egyetértettek abban, hogy a világnak kötelező feladatai vannak Afganisztánban, és Moszkva ennek szellemében nagyobb szerepvállalást kért a regionális hatalmaktól a helyzet stabilizálásában. A nyilatkozatot olyan pillanatban fogadták el, amikor a világban egyre csökken az afganisztáni háború támogatása, és az Egyesült Államoknak el kell döntenie, küld-e még több katonát az erősödő tálib felkelés elfojtására.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a megbeszélés után elmondta a sajtónak, hogy a három ország összehangolja erőfeszítéseit az afganisztáni stabilitás helyreállításában, valamint a terrorizmus és kábítószer-kereskedelem feltartóztatásában. "Nem maradhatunk tétlenek és pártatlanok azt látván, mi történik a szomszédos baráti országokban és a velük határosakban is" - mondta Lavrov.

Az afganisztáni háborúról szóló további cikkeinket itt olvashatja.