Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság jelentése szerint a külföldött online rendelések több mint felét visszautasítják kereskedők, pedig sokszor egy terméket külföldről még postaköltséggel együtt is olcsóbb beszerezni.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság megbízásából készült felmérés elkészítéséhez több mint 11 ezer próbarendelést bonyolítottak le, melyek során egy száz termékből álló listán szereplő árucikkeket - fényképezőgépeket, CD-ket, könyveket, ruhákat - kíséreltek megrendelni külföldről a közreműködők.

A kutatás azt állapította meg, hogy a fogyasztók a határokon átnyúló tranzakciók 60 százalékát nem lehetett teljesíteni, mert a kereskedők nem vállalták az áruk kiszállítását a vásárló lakhelye szerinti országba, vagy nem biztosított megfelelő fizetési módot. Statisztikák szerint legkevésbé a Lettországban, Belgiumban, Romániában és Bulgáriában élük tudnak külföldről rendelni a neten.

A külföldi internetes vásárlás sikerére azonban kettő kivételével az összes országban 50 százaléknál kisebb volt az esély. Pedig a polgárok számára egyértelmű lenne a haszon: a tagállamok több mint felében, köztük Magyarországon is a termékek legalább felét 10 százalékkal olcsóbban lehetett beszerezni külföldi webboltból, szállítási költséggel együtt, az árucikkek felét pedig nem is lehetett belföldön megvenni.