Karzait nyilvánították megválasztott afgán elnöknek

Vágólapra másolva!
Miután szombaton visszalépett az afganisztáni elnökválasztáson második fordulójából Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, a választási bizottság lefújta a második fordulót. A jelenlegi elnököt, Hamid Karzait nyilvánította a választási bizottság újra Afganisztán törvényesen megválasztott elnökévé.
Vágólapra másolva!

Az afganisztáni választási bizottság úgy döntött, hogy nem tartják meg az elnökválasztás szombatra kitűzött második fordulóját - közölte a testület egyik tagja hétfőn Kabulban. A döntés előzménye, hogy Abdullah Abdullah volt külügyminiszter, Hamid Karzai afgán jelenlegi elnök legfőbb riválisa mégsem indul el a második fordulóban.

"Kinyilvánítjuk, hogy Hamid Karzai - aki az első fordulóban a legtöbb szavazatot szerezte és a második forduló egyetlen jelöltje - Afganisztán törvényesen megválasztott elnöke" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján a választási bizottság szóvivője. Közölte, hogy a második fordulót takarékossági okokból fújták le, és azért, hogy megelőzzék a további késlekedést, amely politikailag és gazdaságilag is ártanana Afganisztánnak.

Abdullah azzal indokolta a visszalépését, hogy szerinte nem lenne tiszta a szavazás. Az augusztus 20-án tartott első fordulót Karzai nyerte, de a szavazás tisztességességét sokan megkérdőjelezték, és közel egymillió szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak. Ez a szavazatmennyiség a Karzaira leadott voksok egyharmada volt, így a jelenlegi elnök nem szerezte meg a szavazatok felét, ezért kellett volna második fordulót tartani. A második kör kiírása után Abdullah még úgy nyilatkozott, hogy áll az újabb szavazás elé.

Karzai vasárnap "nagyon szerencsétlennek" nevezte, hogy ellenfele szombaton visszalépett a második fordulótól. Abdullah az első hírek szerint választási bojkottra is fel akarta szólítani híveit, de ezt vasárnap tagadta újságírók előtt.

A BBC kabuli tudósítója, Andrew North szerint a második forduló kiírásának fő oka az volt, hogy visszaállítsák a választások legitimitását, amelyet megtépáztak az első forduló csalásai. Szerinte a második forduló lemondása az egész folyamat lehető legszerencsétlenebb végkimenetelének tűnik.