Emelkedés és kivárás a tőzsdén

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 75,68 pontos emelkedéssel, 20 541,43 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékéhez képest 0,37 százalékkal erősödött. Kivárást a délutáni amerikai adatokra, illetve egyértelmű emelkedést egyaránt várnak pénteken a tőzsdén a megkérdezett szakértők.
Vágólapra másolva!

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank üzletkötője emelkedést vár a nemzetközi piacok optimizmusára alapozva. A kereskedő úgy véli, az Egis profit-figyelmeztetésére nem figyel a piac, annyi történhet, hogy legfeljebb nem esik a gyógyszerpapír árfolyama. Az OTP-vel kapcsolatos bármilyen hír a bróker szerint az OTP árfolyamának emelkedését eredményezi, így nem befolyásolja a bankpapír árának mozgását az a tény sem, hogy az OTP csütörtökön bejelentette: 700 millió euró hitelt visszafizetett az államtól a 2009. március 26-án kötött szerződés szerint felvett 1,4 milliárd euró kölcsönből.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint az irányt délután az amerikai munkaerő-piaci adatok adják meg. Az Egis profitfigyelmeztetése negatív hatással lehet nem csak az Egisre, de szektortársára, a Richterre is - mondta az elemző. Hozzáfűzte: a másik nagy gyógyszergyár is a jövő héten teszi közzé a gyorsjelentését, és várhatóan az elemzői konszenzus alatti eredményről számol be.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 177,35 pontos, 0,87 százalékos emelkedéssel, 20 465,75 ponton zárt csütörtökön.

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai részvénypiacok pénteken. A londoni FTSE-100 0,02 százalékkal csökkent, a frankfurti DAX-30 0,04 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékkal erősödött nyitáskor a csütörtöki záró értékhez képest. Csütörtökön a FTSE-100 0,35 százalékos emelkedéssel, a DAX-30 0,67 százalékos erősödéssel, a CAC-40 1,05 százalékos növekedéssel zárt.

Ázsia pluszban zárt

A tokiói értéktőzsde irányadó mutatója emelkedéssel, de napi csúcs alatt zárt pénteken. A börze Nikkei225 indexe 0,7 százalékkal (71,91 ponttal) 9789,35 pontra erősödött. A mutató a hetet 2,4 százalékos csökkenéssel zárta, már a második egymást követő héten hanyatlott. Két hét alatt összesen 4,8 százalékkal süllyedt a Nikkei225.

Pénteken különösen az exportra termelő japán cégek árfolyama nőtt. Ebben az előző napi kedvező amerikai foglalkoztatási adat játszott szerepet, ami felerősítette az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos derűlátást. Jelentősen drágultak a technológiai papírok is, az amerikai ágazati cégek kedvező eredményeire.

Visszafogta a növekedést azonban az októberi amerikai munkanélküli adattal kapcsolatos bizonytalanság. A szakértők azzal számolnak, hogy októberben 9,9 százalékra emelkedett az amerikai munkanélküliség a szeptemberi 9,8 százalékról. Az adatot pénteken délután ismertetik.

Közel 9 százalékkal nőtt a Pioneer Corp. árfolyama, mert eladásról tartásra változtatta az elektronikai cég részvényének a minősítését a UBS.

A pénteki nap nagy vesztese a T&D Holdings volt, árfolyama közel 11 százalékkal zuhant. Ennek oka az a bejelentés volt, hogy 120 milliárd jen (1,3 milliárd dollár) értékben bocsát ki új részvényeket adósságának csökkentése céljából.

Pénteken emelkedéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék. Így például a szöuli Kospi mutató 1,3 százalékkal nőtt, a sanghaji Composite Index 0,28 százalékkal erősödött, és ezzel a kínai mutató az elmúlt több mint három hónap legmagasabb szintjén fejezte be a napot.