Két elmeorvos is megvizsgálja a pécsi ámokfutót

Vágólapra másolva!
Független elmeorvosokkal vizsgáltatja meg a pécsi egyetemi ámokfutót a rendőrség - jelentették be vasárnap. A rendőrségnek egyelőre nincs bizonyítéka arról, hogy a csütörtökön egy embert agyonlövő hallgató pszichiátriai kezelés alatt állt-e, de két szakértővel is ellenőriztetik, hogy beszámítható volt-e a lövöldözés idején.
Vágólapra másolva!

Független elmeorvosi szakértők fogják megvizsgálni a pécsi egyetemi lövöldözés elkövetőjét - közölte vasárnap a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Az egy ember halálával és három súlyos sérülésével járó csütörtöki lövöldözés gyanúsítottját azért nem a pécsi egyetem igazságügyi orvostani intézetének szakemberei fogják megvizsgálni, hogy az elfogultság látszatát is elkerüljék.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a nyomozó hatóság a két független szakértőt kér fel a feladatra. A pécsi ámokfutó elmeállapotát azért kell vizsgálni, mert korábban felmerült, hogy az elkövető látens skizofréniában szenvedett, és hogy rendszeresen járt pszichiáterhez is (erről bővebben itt olvashat). A szóvivő vasárnap közölte: a rendőrségnek egyelőre nincs a birtokában olyan dokumentum, amely a gyanúsított pszichiátriai kezelését bizonyítaná.

A rendőrség az eddig felkért elmeorvosi szakértőktől azt akarta megtudni, hogy a gyanúsítottat egészségügyi és pszichés állapota alapján fogdába lehet-e zárni. Az eddigi eredmények alapján először a fogdában, majd a büntetés-végrehajtási intézményben helyezték el a lövöldözőt.

Zsobrák közölte: az elmeállapot olyan, büntethetőséget meghatározó tényező, melyben a végső szót szakértői vélemények alapján a bíróság mondja ki. Amit a gyanúsított a szakértőnek elmond, nem tekinthető vallomásnak, és bizonyítási eszközként sem lehet felhasználni az eljárásban. Korábban a pécsi egyetem rektora jelezte: amennyiben kiderül, hogy a lövöldöző nem volt beszámítható, úgy felelősségre sem lehet majd vonni a tettéért.

A pécsi egyetem biofizikai intézetében a 23 éves hallgató csütörtök délben maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy másik, 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő. A gyilkost húsz percen belül elfogták, miután telefonon jelendkezett a rendőrségen, és feladta magát.