Kaukázusi szervezet vállalta a moszkvai expressz kisiklatását

Vágólapra másolva!
Egy szélsőséges kaukázusi szervezet azt állítja, ők robbantották fel a Moszkva és Szentpétervár között közlekedő éjszakai expresszvonatot múlt pénteken. A vonaton szerintük Oroszország csinovnyikjai utaztak.
Vágólapra másolva!

Egy szélsőséges kaukázusi szervezet szerdán magára vállalta a Nyevszkij expressz elleni, 26 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet elkövetését. A KavkazCenter hírportál közölte, hogy egy hozzájuk eljuttatott levélben a Doku Umarov vezette Kaukázusi Emirátus nevű szervezet azt írja, hogy egyik "diverzánscsoportja" hajtotta végre pénteken a Moszkvából Szentpétervárra tartó expressz elleni támadást, amelyen "főként Oroszország vezető csinovnyikjai utaznak".

A szervezet szerint a vonatrobbantást Doku Umarov utasítására az év elején eltervezett, stratégiailag fontos oroszországi létesítmények elleni támadássorozat részeként hajtották végre. Mint írták, tavasszal a Kaukázusi Emirátus vezetői úgy döntöttek, hogy Oroszország területére helyezik át a "diverzánsháborút", s jelenleg elektromos távvezetékek, olaj- és gázvezetékek ellen hajtanak végre támadásokat, amelyek közül sok egyelőre még előkészítés alatt áll.

A levélben az áll, hogy a szervezet mindent megtesz azért, hogy kiterjessze harcát Oroszország területén. Folytatják akcióikat addig, amíg a "megszállók a Kaukázusban nem vetnek véget azon politikájuknak, hogy pusztán vallási alapon gyilkolnak egyszerű muzulmánokat" - közölték. A szervezet igazságos büntetésnek tartja ezeket a támadásokat, mert az orosz lakosság támogatja az orosz kormány politikáját. Hozzátették, hogy igyekeznek elkerülni az áldozatokat a fegyvertelen lakosok körében.

Kétségtelenül egy orosz amelyben legalább 26 utas meghalt és 100 megsérült - írja a BBC az orosz ügyészségre hivatkozva. Tatjana Golikova egészségügyi miniszter szombaton azt közölte, 26 ember halt meg, 96 került kórházba és 18 embert keresnek. Korábban egy moszkvai tisztviselő 39 halottról beszélt, de szombat reggel ezt hivatalosan cáfolták az orosz hatóságok.

A Moszkvából Szentpétervárra tartó expresszvonat elleni támadás november 27-én történt, a hátsó három vagon kisiklott, az utasok közül 26-an meghaltak, közel százan pedig megsebesültek. A vonatbalesetet bomba okozta az eddigi információk szerint. A robbanás Oroszország egyik legforgalmasabb vasútvonalán történt, összesen 660-an utaztak a járaton.