A hepatitisz-B miatt tűnnek el a Föld színéről kis népek

Vágólapra másolva!
Az Amazonas őserdejében élő perui Candoshi törzs hepatitisz-B fertőzés következtében a kihalás szélére került.
Vágólapra másolva!

"A népem szenved, a kihalás veszélye fenyeget bennünket" - hívta fel a perui kormány és egészségügyi hatóság figyelmét a törzs főnöke, Venancio Ucama Simon. A törzsfőnök a fővárosban tolmács segítségével szólt az ország vezetőihez. Beszédében megvádolta a perui egészségügyi szerveket, hogy évtizedekig nem fordítottak figyelmet a helyzetre, és hagyták, hogy a hepatitisz-B és más betegségek kontrollálatlanul terjedjenek.

A betegség nem csak a Candoshi, hanem más bennszülött törzseket, például a Sharpa, az Awajun, az Achuar és a Huambisa népeket is kihalással fenyegeti. Mindegyik etnikai csoport Peru északi részén, az esőerdőben él.

Az orvosi ellátás hiánya miatt megbízható adatok nincsenek róla, hogy a törzsnek hány tagja fertőződött meg hepatitisz B-vel. Egy 2000-ben készült statisztika 169 főt említett, de 2000. óta is legalább nyolcvanan vesztették életüket hepatitisz B miatt. A betegség az 1990-es években jelent meg, amikor az Occidental Petroleum Corporation olajcég fúrási engedélyt kapott az őserdő eme részén. Azt megelőzően egyetlen fertőzéses eset sem fordult elő.

A Candoshi törzs tagjainak számát 2400 főre becsülik. A WWF szerint a törzs természettisztelő kultúrája sokat segít az amazonasi élővilág megmentésében a Rimachi tó környékén.

A törzsfőnök felszólalását követően a perui egészségügyi miniszter sajtókonferencián hirdetett egészségügyi szükségállapotot a térségben, hogy visszaszorítsák a hepatitisz B járványt. "Állandó emberi és anyagi erőforrásokat biztosítunk ahhoz, hogy tömeges oltási programot lehessen indítani a betegség ellen" - ígérte a miniszter.