Egyszázalékos esés a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Veszteséggel zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei kedden. Az esés a számos rossz hír ellenére végül nem lett olyan nagy, mint a nyitás után várható volt.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 104,14 ponttal (1 százalékkal) 10 285,97 pontra csökkent kedden a New York-i tőzsdén. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 16,62 ponttal (0,76 százalékkal) 2172,99 pontra süllyedt. Az S&P 500-as mutató szintén gyengült, 11,31 ponttal (1,03 százalékkal), 1091,94 pontra.

Az árfolyamok már a nyitáskor lejtmenetbe kerültek, de zárás előtt két órával a veszteség gyakorlatilag ugyanannyi volt, mint a nyitáskor. Ebben szerepet játszott, hogy a 3M feldolgozóipari konglomerátum a szakértők által vártnál kisebb jövő évi részvényarányos nyereség-előrejelzést tett közzé.

Eközben a McDonald's arról számolt be, hogy novemberben már a második egymást követő hónapban esett az amerikai értékesítése. A tőzsdemutatókat az erősödő dollár is gyengítette, emiatt hanyatlottak a nyersanyagárak, és esett az olaj- és bányaipari részvények árfolyama. A hangulatot tovább rontották az újabb riasztó dubaji hírek és még inkább a görög leminősítés.

"Görögország még Dubajnál is sokkal fontosabb. Jó néhány nagy európai banknak vannak komoly érdekeltségei Görögországban, ezért ha ott nagy baj lesz, az sokkal súlyosabb hatással jár majd, mint egy mégoly nagy dubaji probléma" - magyarázta a Bloomberg kérdésére az ING egyik amerikai szakértője.