Utakon a konnektoros Prius

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is beindult Japánban a Frankfurti Autószalonon bemutatott konnektoros Toyota Prius közúti tesztelése, hogy a cég megtudja, érdemes-e nagyobb számban gyártani az autót.
Vágólapra másolva!

A konnektoros Prius-ból 600 darabot készít a Toyota, amelyeket japán, amerikai és európai állami és magáncégeknek, egyetemeknek és kutatóközpontoknak fog lízingelni. Egyelőre csupán hazájában indult be a projekt, ahol 230 kocsit áll rendelkezésre, míg Európa 200, az Egyesült Államok pedig 150 darabot kaphat. Emellett a Toyota állítólag Kanada, Ausztrália és Új-Zéland számára is szán néhányat a hibridből.

A harmadik Prius-generációból készített konnektoros változat az eredeti nikkel-metál-hidrid akkumulátorát egy kisebb és nagyobb teljesítményű lítium-ionosra cserélték, amely egy 230V-os tápról 1,5 óra alatt feltölthető. Ezzel az új technológiával az autó szén-dioxid kibocsátása állítólag 60 g/km alá csökkent, míg pusztán elektromos áramot használva a modell 20 km-t képes megtenni és csúcssebessége eléri a 100 km/órát. Mindenesetre, ha megfelelő eredményekkel zárja a tesztelést a konnektoros Prius, két éven belül elkészülhet a szériaváltozat.

Forrás: Toyota