Útpénzt szedne a Street View-ért egy német város

Vágólapra másolva!
Minden lefényképezett egy kilométeres útszakasz után húsz euró útpénzt vár a Google internetes óriástól a Düsseldorf melletti Ratingen városa.
Vágólapra másolva!

Az erről szóló határozatot a városi tanács többségi döntéssel fogadta el tegnap - nyilatkozta a Bloombergnek Dirk Tratzig, az önkormányzat jogi osztályának vezetője. Tratzig szerint a döntéssel a majdnem százezres város lakosainak magánéletét szeretnék megvédeni, mivel a polgárokat egyre jobban zavarják az őket megfigyelő biztonsági kamerák, a lakóhelyüket bemutató Google Föld és a Street View is.

A döntés értelmében a város 6180 eurót (1,7 millió forint) vár a Google Street View - utcakép - szolgáltatáshoz fotózásra váró 309 kilométernyi útért. A ratingi önkormányzat ugyanarra a törvényre hivatkozva szedne pénzt a Google-tól, mint aminek alapján a filmforgatásokért és a közterületen elhelyezett reklámtáblákért fizetnie kell a tulajdonosoknak.

A Google 2008-ban kezdte el Németország útjainak lefotózását, és jövőre tervezi elindítani ott a szolgáltatást. A Street View kamerás autói nem jártak még Ratingenben, de a cég jogi képviselője szerint a városnak nincs is joga tőlük útpénzt szedni, mivel a kocsik - egy közterületfoglalással járó filmforgatással ellentétben - nem akadályozzák a forgalmat. Az önkormányzat mindenesetre kész perre menni az internetes vállalattal, és más német városok támogatására is számít.

A németek csak a nyersanyagot töröltetnék

Az ügy érdekessége, hogy a németországi önkormányzat nem zárkózik el az utcák végigfotózásától, míg másutt, ahol személyiségi jogi aggályok merültek fel a szolgáltatással kapcsolatban, a cégnek le kellett állítania a fényképezést, vagy módosítania kellett az utcanézeti képeken. A német adatvédelmi biztos már jóváhagyta a szolgáltatást, de szeretné elérni, hogy a Google letörölje a nyersanyagot, és csak a kihomályosított arcokat és rendszámtáblákat tartalmazó, publikált felvételek maradjanak meg, svájci kollégája viszont azt szeretné elérni, hogy a cég vegye le az internetről az ott már elindított Street View-t. A Google Magyarországon is leállította a fotózást, mivel Jóri András adatvédelmi biztos vizsgálatot indított ezzel kapcsolatban.