Alig fogyaszt majd az új Bluetooth

Vágólapra másolva!
Már a jövő év elején a boltokba kerülhetnek a Bluetooth vezeték nélküli technológia legújabb, 4.0-s verzióját használó eszközök. Ennek fejlesztésekor elsősorban a kis fogyasztásra összpontosítottak a mérnökök.
Vágólapra másolva!

Az eszközök közti vezeték nélküli kommunikációs szabványt felügyelő testület bejelentése szerint a Bluetooth 4.0-s verziójára nem kell sokat várni, néhány hónapon belül a boltokba kerülhetnek az első ezt használók eszközök - írja a PC World. A legutóbbi, 3.0-s verziót még áprilisban jelentették be: míg ennek kidolgozásakor elsősorban az adatátviteli sebesség növelésére koncentráltak a fejlesztők, addig a 4.0-s kiadásban az energiatakarékos működés elérése került az előtérbe. A korábbinál kisebb áramfogyasztás elérésével a Bluetooth technológiát olyan eszközökbe is be lehet majd építeni, amelyekben az korábban nem volt elérhető, például egészségügyi-, és sporteszközökbe, biztonsági érzékelőkbe és otthoni szórakoztatóeszközökbe is belekerülhet.

Az új Bluetooth szabvány emellett már komolyabb titkosítást használ az adatátvitel védelmére, és a 4.0-s verziót használó eszközök új energiatakarékossági funkcióik révén akár évekig működni tudnak majd egyetlen gombelemről. Persze ez az eszköz és az adatátvitel jellegétől is függ, az előbbi üzemidőt leginkább szenzorok, vagy hasonló, leginkább passzívan működő eszközök esetében érdemes elvárni.
A Bluetooth 4.0 két variánsban lesz elérhető majd, az egyik egy leegyszerűsített változat, amelyet kimondottan kompakt méretű eszközkbe szánnak, a másikat pedig a nagyobb masinákba, ahol kevésbé fontos a rendkívül alacsony fogyasztás.