Köddé vált 20 millió euró az Air France üzemi tanácsánál

Vágólapra másolva!
Rossz vagyonkezelés és sikkasztás - ezek állhatnak a francia légitársaság üzemi tanácsánál talált 20 millió eurós hiány mögött az egyik francia napilap szerint.
Vágólapra másolva!

Több, mint 20 millió eurós "megmagyarázhatatlan hiányt" állapított meg egy belső vizsgálat az Air France légitársaság üzemi tanácsának költségvetésében - írta hétfőn a Le Figaro.

A francia napilap értesülése szerint a 21 és 24 millió euró közé tehető hiányt 2007 márciusa és 2009 novembere között halmozta fel az üzemi tanács előző vezetése. Az újság azt állítja, hogy az összeg "95 százaléka a rossz vagyonkezelés következménye, 5 százaléka pedig személyes gyarapodás", azaz sikkasztás miatt tűnt el.

A vizsgálat szerint az üzemi tanács egyes tagjai a rendelkezésükre bocsátott hitelkártyákkal havi 3000 eurós összegben fürdőlepedőket vagy televíziókat vásároltak. Olyan cirkuszi előadások is szerepelnek a gyanús kifizetések listáján, amelyeket az üzemi tanács rendelt meg, majd adott el egyesületeknek, de az azokból származó bevétel nem érkezett meg a tanács számláira. Több vidéki szakszervezeti vezetőnek bérelt lakást az üzemi tanács, de a címek nem szerepelnek a könyvelésben. A vizsgálat az egyik szakszervezeti vezető testvére 28 ezer euróba kerülő amerikai útjának finanszírozását is gyanúsnak találta.

Az üzemi tanács új vezetése várhatóan még a nap folyamán feljelentést tesz a hiány miatt, s rendkívüli ülést hívott össze keddre, amelyen a vizsgálat eredményéről kívánja tájékoztatni a szakszervezeti képviselőket - hangsúlyozta a Le Figaro.