IMF-delegáció látogatott a zűrös Görögországba

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) "a tagországok szokásos felügyeletének" keretei között delegációt küldött Görögországba, hogy segítse a helyi kormányt a nyugdíjreform, az adórendszer-átalakítás és a költségvetés kapcsán. A görögök nem kérnek segítséget, pedig nagyobb baj is kerekedhet a problémából.
Vágólapra másolva!

Az IMF egy csapatot állított össze, amely ma érkezett Görögországba, hogy támogassa a déli ország kormányát az Európa legnagyobb költségvetési hiánya elleni küzdelemben. Az előző héten az Európai Unió és az Európai Központ Bank képviselői jártak Athénban, ma pedig még az Unió elnöke, Herman van Rompuy is meglátogatja a déli országot.

George Papandreou görög miniszterelnök már bemutatta a tervét, amely arra hivatott, hogy a tavalyi GDP arányos 12,7 százalékos hiányt 3 százalék alá szorítsák 2012-ig. A görög kormány hétvégén tárgyalja a tervet. A pénzügyminiszter bízik annak sikerességében, így szerinte nem kell az IMF és az Unió segítsége.

Olli Rehn, akit biztosnak jelöltek az alakuló Európai Bizottságba, meghallgatásán azt mondta, hogy a kis országok veszélyeztethetik az euró stabilitását. Emellett a görög helyzet komolyságát is kiemelte. Görögország viszont nem kér a segítségből.

Görögország tavaly év végén került nehéz helyzetbe, mivel a hatalmas államadósság és költségvetési hiány miatt leminősítést kapott több intézettől is. Az eset megmozgatta a pénzpiacokat, mivel Görögország annak ellenére lett kockázatos ország, hogy eurót használ, ami a stabilitás biztosítékául szolgált eddig.