Negyedszer ítélték halálra Vegyi Alit

Vágólapra másolva!
Negyedszer is halálra ítélték Szaddám Huszein egykori iraki diktátor unokatestvérét, Vegyi Alit, ezúttal azért, mert iraki kurdok elgázosítására adott parancsot az 1980-as években. A férfit 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is halálra ítélték, többek között emberiesség elleni bűntettekért.
Vágólapra másolva!

Halálra ítélték Ali Haszan al-Madzsidot, Szaddám Huszein egykori iraki diktátor Vegyi Ali néven ismert unokatestvérét. Ez a negyedik alkalom, hogy Alira halálos ítéletet szabtak ki. Korábban azért ítélték többször halálra, mert szerepet játszott siíta muszlimok meggyilkolásában 1991-ben és 1999-ben, és fontos szerepet vállalt az 1980-as években a kurdok ellen elkövetett népirtásban.

A halálbüntetést negyedszer azért szabták ki rá, mert 1988-ban parancsot adott a Halabja kurd város lakói elleni gáztámadásra. A 68 éves egykori iraki belügyminiszter parancsára akkor ötezer embernek kellett meghalnia, mert a település felett köröző iraki vadászgépek öt órán át eresztették Halabjára a mustárgázból és többféle ideggázból készült halálos keveréket - írja a BBC.

Az iraki al-Irakíja tévécsatorna szerint Vegyi Alit kötél általi halálra ítélték. A BBC elemzője szerint az iraki hatóságok az ítélet mielőbbi végrehajtásán fognak igyekezni. Ugyanakkor a férfinak joga van a fellebbezéshez.

Vegyi Alit 2003-ban fogták el, öt hónappal Irak amerikai megszállása után. A halálos ítéleteket az iraki legfelsőb íbróság mondta ki rá, az a testület, amely korábban Szaddám Huszeint is halálra ítélte.